Veljko Marić pušten na slobodu

Foto: Facebook

VELJKO MARIĆ je nakon šest godina pušten na slobodu zbog zdravstvenih razloga.

"Hrvatskom branitelju Veljku Mariću odobreno je liječenje u "normalnoj" bolnici. Hvala svima koji su tome doprinijeli. Pozivam hrvatsku Vladu da obavijesti hrvatske branitelje koji se nalaze na "crnoj listi" Srbije da ne prelaze granicu te da srbijanskim vlastima uvjetuje nastavak pregovora s EU ukidanjem članaka 2.i 3.ZORZ-a.", napisala je zastupnica Europskog parlamenta Marijana Petir na svojoj Facebook stranici.

Marić je u Srbiji pravomoćno osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina, a hrvatski sudovi nemaju ovlasti odlučivati o Marićevoj krivnji ili nevinosti. Jedine ovlasti hrvatskog suda su bile da preispita visinu Marićeve kazne, a pritom hrvatski sud Marića nije smio osloboditi, niti mu može izreći veću kaznu od one koja mu je izrečena u Srbiji. Hrvatska je preuzela presudu i izvršavanje kazne, a nadležni sud u Bjelovaru je potvrdio kaznu od 12 godina zatvora koja je Mariću izrečena u Srbiji.

Marić je uhićen 2010. na granici Srbije i Bugarske, a u Srbiji osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina u selu Rastovac, a kaznu je služio prvo u Padinskoj skeli kod Beograda, a potom je premješten u Sremsku Mitrovicu odakle je prebačen u Hrvatsku na odsluženje ostatka kazne.

Marijana Marić: Veljko se nakon tri mjeseca mora vratiti u kaznionicu

"Već smo danas obavili jedan pregled u Zagrebu na koji je bio naručen jer je bio naručen još dok je bio u zatvoru. Sad imamo još neke zakazane preglede pa ćemo vidjeti kako će dalje teći. Nakon 3 mjeseca on se vraća nazad u kaznionicu, tako piše u rješenju, sad ne znam koliko ćemo uspjeti u ta tri mjeseca, u kojem će smjeru ići", rekla je Marijana Marić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.