Veliki uspjeh u KB-u Dubrava: U samo dva mjeseca devet ljudi dobilo novo srce

Screenshot: HRT

U samo dva mjeseca u bolnici u Dubravi transplantirano je osam srca, a danas je stiglo i deveto. To je apsolutni rekord u toj kliničkoj ustanovi od 1995, godine, otkada provode transplantacije, javlja HRT.

Novo srce dobio je 63-godišnji Ilija Čabraja i ono je počelo neometano kucati 2 sata i 40 minuta nakon što je zaustavljeno u Austriji, odakle je stiglo. 

"Srce kuca samostalno i dobro uz minimalnu potporu lijekova", rekao je Igor Rudež, pročelnik Zavoda za kardijalnu i transplantacijsku kirurgiju. Ako sve bude dobro, kaže, pacijent bi se do jutra trebao probuditi i odvojiti od aparata za disanje. 

"Neizmjerno smo sretni"

Govoreći o čak devet transplantacija, Rudež je rekao da je iznenađen količinom organa koje su dobili te da su zbog toga neizmjerno sretni jer su na taj način spasili mnoge bolesnike. Dobro uhodani tim za transplantaciju, uz suradnju kardiologa, savršeno funkcionira, pa i iznad očekivanja. Doktor Rudež je od devet transplantacija obavio njih šest. 

Na hitnoj listi Ilija Čabraja bio je mjesec dana i ovo će mu spasiti život. Od 2020. godine bio je na pripremi za transplantaciju. Stanje mu se malo popravilo, a prije mjesec i pol pogoršalo, pa je u bolnici Sestre milosrdnice bio 35 dana. Jutros su ga nazvali i kazali da – srce stiže.

Od aerodroma do bolnice za 10 minuta

U razgovoru s HTV-ovom novinarkom Ružom Ištuk kazao je kako se nada da će sve biti dobro.

Marko Kušurin, kardijalni kirurg, kazao je da im je trebalo oko 10 minuta od bolnice do aerodroma, a s našeg aerodroma do bolnice su stigli rekordno, za 10-ak minuta. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.