Veliki ratni misterij: Koliko je Ukrajinaca poginulo?

Foto: EPA

PREDSJEDNICA Europske komisije Ursula von der Leyen je u jednom videoobraćanju spomenula sto tisuća poginulih ukrajinskih vojnika. Nedugo nakon objave videozapisa, Europska komisija je izrezala taj dio u kojem predsjednica spominje broj ukrajinskih žrtava.

Sporan dio je izrezan jer je navodno došlo do greške. Komisija je dala objašnjenje u kojem navodi da se radi o pogrešno iznesenim podacima, a da pritom nije ponudila točan podatak, kako se obično navodi u ispravcima. Predsjednica Europske komisije, u želji da prikaže razmjere ruske agresije, izjavila je nešto što očito nije smjela ili je krivo informirana.

Dana Spinant, zamjenica glavnog glasnogovornika Europske komisije i direktorica za političku komunikaciju, u Twitter objavi objasnila je da je procjena koju je iznijela Von der Leyen preuzeta iz vanjskih izvora (nije napomenuto kojih) i da se brojka trebala odnositi na ukrajinske gubitke (ranjeni i poginuli).

Bogdan Senik, načelnik Odjela za odnose s javnošću Oružanih snaga Ukrajine, komentirao je za Ukrajinsku Pravdu izjavu Ursule von der Leyen. Istaknuo je da Glavni stožer ne može potvrditi podatke te da su gubici ukrajinske vojske povjerljivi podaci. Stoga je nedostatak daljnje komunikacije na temu ukrajinskih vojnih gubitaka postao plodno tlo za razna tumačenja.

Terminologija

U startu treba biti jasno da ne postoji službena informacija o ukrajinskim gubicima. Kako je rekao Bogdan Senik, radi se o povjerljivim podacima, ali jasno je da ukrajinska vlast ne izlazi s brojevima kako ne bi dodatno demoralizirala građane Ukrajine, koji su trenutno u jako teškoj situaciji, često bez struje, vode i grijanja.

Skrivanje stvarnih gubitaka u ratnim sukobima nije nešto novo, u svakom ratu zaraćene strane skrivaju stvarne gubitke i znatno ih umanjuju u javnosti. Prave se brojke saznaju tek nakon uspostave mira, često i godinama nakon, a ponekad se nikad do kraja ne razjasne. Isto tako, svaka strana u ratu revno izvještava i često preuveličava gubitke na suprotnoj strani, što se pokazalo i u ovom.

Ipak, neke procjene gubitaka ruske i ukrajinske vojske postoje. Kako bi se razjasnila tumačenja, bitno je i uspostaviti termine kojima se barata. Kada se navode gubici (eng. losses, rus. poteri), često se krivo prevodi kao broj poginulih. Nerijetko politički akteri, novinari koji nisu isključivo vojni analitičari krivo upotrebljavaju termin "gubici".

Kada se govori o gubicima, treba razumjeti da se među njima nalaze poginuli, ranjeni, zarobljeni i nestali. Uobičajena je praksa među vojnim analitičarima da se uzima odnos ranjenih, zarobljenih i nestalih prema poginulima između 3:1 i 5:1. Dakle, u ratu je broj ranjenih, zarobljenih i nestalih tri do pet puta veći od broja poginulih.

Procjene ruskih gubitaka

Nedavno je šef američke vojske, general Mark Milley, držao govor na događaju u organizaciji Ekonomskog kuba New Yorka. Pričao je o ruskoj invaziji na Ukrajinu, a između ostalog dotaknuo se i vojnih gubitaka na obje strane. Brojka od 100.000 gubitaka na ruskoj strani je otprilike u skladu s procjenama Pentagona iz kolovoza, kada su ugrubo procijenili da je ruska strana izgubila od 70 do 80 tisuća vojnika.

"Gledate više od 100.000 poginulih i ranjenih ruskih vojnika. Ista stvar je vjerojatno i na ukrajinskoj strani", rekao je general. Osim toga, procijenio je da je oko 40.000 civila stradalo u Ukrajini (poginuli i ranjeni), što je znatno veća procjena od onog što je objavio OHCHR, koji je dao broj od 15.246 ranjenih i poginulih civila.

Ukrajinska strana svakodnevno daje svoje podatke o ruskim gubicima, koje je nemoguće provjeriti. Ukrajinski Telegram kanal UA Wargraphics redovito daje grafičke podatke o ruskim gubicima. Do početka prosinca, prema njima, ruski gubici iznose 92.200 vojnika. Ovdje se dakle radi o gubicima, u što spadaju poginuli, ranjeni, nestali i zarobljeni.

Ruski portal Mediazona otpočetka rata u Ukrajini vodi popis ruskih vojnika poginulih u ratu. Prema njihovim riječima, tako dobiveni broj ne odražava stvarnu razinu gubitaka jer se navode samo javno dostupna izvješća o smrtnim slučajevima.

To uključuje objave obitelji, rodbine, vijesti u regionalnim i lokalnim medijima ili obraćanja lokalnih vlasti. Napominju da bi stvarni broj poginulih mogao biti puno veći. No, kako bilo, do 2. prosinca su došli do brojke od 9504 poginula vojnika iz Rusije.

Na prvu se ta brojka čini znatno umanjena od stvarnog broja poginulih, no bitno je staviti te brojke u kontekst. Mediazona broji samo poginule vojnike i k tome još samo poginule vojnike iz Rusije. U ovu brojku ne ulaze poginuli iz postrojba narodnih milicija LNR/DNR, kao ni plaćeničke vojske, kao što je recimo grupa Wagner.

Točnih brojki nema, ali može se približno pokušati izračunati

Prema podacima s kojima su izašle vlasti DNR-a, do 7. listopada je poginulo 3285 pripadnika postrojbi narodne milicije DNR-a. Isto tako su objavili kako tjedni gubici DNR-a iznose u prosjeku od 75 do 90 poginulih i oko 500 ranjenih. Dakle, u slučaju DNR-a je odnos ranjenih i poginulih 5:1, čak i nešto veći.

Budući da nema podataka za iduća dva mjeseca rata, grubom aproksimacijom može se doći do broja od oko 4000 poginulih i 20.000 ranjenih vojnika DNR-a. Za LNR takvih podataka nema. LNR ima oko 1.5 milijuna stanovnika, dok DNR ima oko 2.5 milijuna stanovnika.

Stoga je za očekivati da LNR ima nešto ili znatno manje gubitaka u odnosu na DNR. Ipak, teško je čak i aproksimirati njihove gubitke, ali može se uzeti neki grubi, konzervativni odnos, pa reći da je broj poginulih upola manji u odnosu na DNR.

Ako se zbroje službeni podaci Rusije i DNR-a, dolazi se do brojke od oko 14.000 poginulih vojnika. S grubom aproksimacijom poginulih vojnika LNR-a može se doći do brojke od 16.000. Kada se uzme u obzir odnos koji se upotrebljava prilikom izračuna gubitaka, što je za Rusiju i LNR od 3:1 do 5:1, a za DNR 5:1, najgrublja procjena ruskih gubitaka (dakle poginuli, ranjeni, nestali, zarobljeni) bila bi negdje između 72 i 96 tisuća vojnika.

Ukupna slika ruskih gubitaka (poginuli, ranjeni, nestali i zarobljeni) je sljedeća: general Milley 100 tisuća, ukrajinski izvori 92 tisuće, a gruba aproksimacija prema dostupnim ruskim izvorima je između 72 i 96 tisuća vojnika.

Procjene ukrajinskih gubitaka

Za procjenu ukrajinskih gubitaka se također kao referentna točka može uzeti izjava generala Milleyja o 100 tisuća gubitaka na obje strane. Isto tako, izgleda da je predsjednica Europske komisije dobila sličan podatak, ali je upotrijebila brojku kao broj poginulih, što je vrlo vjerojatno pogreška u tumačenju izraza "gubici".

Kao što je prethodno napisano, ako se zaista radi o 100.000 poginulih ukrajinskih vojnika, to znači su gubici puno veći, odnosno da je između 400 i 600 tisuća ukrajinskih vojnika "izbačeno iz stroja".

Ukrajina je pred sam rat imala 270.000 profesionalnih vojnika i oko milijun rezervista, ljudi koji su civilno služili vojni rok. Ministar obrane Ukrajine Oleksij Reznikov je u srpnju rekao kako ukrajinske snage broje oko 700.000 vojnika. Kad bi podatak od 100.000 poginulih vojnika bio točan, procjenom ukupnih gubitaka bi se došlo do zaključka da je praktički cijela ukrajinska vojska izbačena iz stroja, što je daleko pretjerano.

Kako izračunati broj poginulih Ukrajinaca?

Iako ne postoje službeni podaci, postoje neke izjave ukrajinskih dužnosnika prema kojim se može dati procjena stvarnih gubitaka na ukrajinskoj strani. U vrijeme ruske ofenzive na Lisičansk tijekom lipnja, u jednom intervjuu za TV kanal Newsmax Volodimir Zelenski je otkrio kako Ukrajina ima 60 do 100 poginulih vojnika dnevno i oko 500 ranjenih. Ovdje je opet indikativan omjer od 5:1 u odnosu ranjenih i ostalih prema poginulima.

Grubom aproksimacijom, temeljenom na izjavi predsjednika Zelenskog, otpočetka rata je poginulo između 16.800 i 28.000 ukrajinskih vojnika. Ukupni gubici su između 150.000 i 168.000 vojnika. No, bitno je reći da je ta aproksimacija temeljena na izjavi predsjednika Zelenskog u trenutku najkrvavijih bitaka u Donjeckoj oblasti u šestom mjesecu. U prva dva početna mjeseca rata Ukrajina sigurno nije imala tu razinu dnevnih gubitaka.

U osmom mjesecu, otprilike na točno šest mjeseci otpočetka rata u Ukrajini, general i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine, Valerij Zalužnij, na javnom forumu je izjavio kako je u šest mjeseci rata poginulo 9000 ukrajinskih vojnika. Prema toj izjavi generala se opet može izvesti aproksimacija prema kojoj je u deset mjeseci rata poginulo oko 15.000 ukrajinskih vojnika, a da su ukupni gubici (poginuli, ranjeni i ostali) oko 90.000 vojnika.

Mihajlo Podoljak, savjetnik predsjednika Zelenskog, početkom prosinca je rekao kako je poginulo između 10 i 13 tisuća ukrajinskih vojnika, što znači da su ukupni gubici prema njemu između 60 i 78 tisuća vojnika. No, Podoljakov komentar ukrajinska strana nije potvrdila. Isti je također u lipnju govorio o 100 do 200 poginulih ukrajinskih vojnika dnevno, što opet dovodi do one brojke predsjednika Zelenskog od 500 do 600 dnevnih gubitaka.

Rusi o ukrajinskim gubicima

Ministarstvo obrane Ruske Federacije također daje svoje procjene ili podatke o gubicima na ukrajinskoj strani. Recimo, tijekom bitke za Krasnij Liman u rujnu glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Konašenkov je govorio o dnevnim gubicima ukrajinske vojske na harkivskom frontu.

Tada je spominjao gubitke od 300 do 400 ukrajinskih vojnika dnevno. Ono što je bitno jest da je uzimao podatke samo za harkivski front, dok je istovremeno trajala bitka i na hersonskom frontu. Ako se pretpostavi da je razina sukoba bila otprilike podjednaka, opet se može doći do 500 do 600 dnevnih gubitaka na ukrajinskoj strani.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu dao je u intervjuu za Rossija 24 svoje podatke o ukrajinskim gubicima. On je izjavio kako je Ukrajina izgubila gotovo polovinu svoje vojske, oko 110.000 vojnika.

To ne odskače od drugih izvora, međutim omjer poginulih i ranjenih koje je ministar Šojgu dao je u najmanju ruku upitan. Izjavio je da je poginulo 61.207 ukrajinskih vojnika i da ih je 49.368 ranjeno. To znači da je broj ranjenih prema njemu manji nego broj poginulih, a broj poginulih je užasno velik, tako da je malo vjerojatno da se ovdje radi o točnim podacima. Ali brojka od otprilike 110.000 ukupnih gubitaka se ugrubo slaže s drugim izvorima.

Ukupna slika ukrajinskih gubitaka je dakle sljedeća: general Milley 100 tisuća, aproksimacija prema izjavi generala Zalužnog oko 90 tisuća, aproksimacija prema izjavama predsjednika Zelenskog, glasnogovornika Konašenkova i savjetnika Podoljaka između 150 i 168 tisuća te na kraju prema ruskom ministru obrane Šojguu 110 tisuća.

Ipak samo procjene

Kako god bilo, brojke koje se navode u tekstu su isključivo procjene prema javno dostupnim podacima i kao takve ih treba gledati. Kao što je rečeno, otvorenih podataka nema i obje strane donekle ili u potpunosti skrivaju podatke. Ipak, nekakve procjene o gubicima postoje.

Iako je teško baratati brojevima na temelju aproksimacija, izjava i procjena, bitno je dobiti dojam i okvir gubitaka i težine rata u Ukrajini. Stoga, iako zaista nema dovoljno dostupnih podataka o gubicima, ovaj tekst služi da približi dojam stradanja u Ukrajini.

Isto tako, u procjenama je bitno razlikovati gubitke od poginulih, što može dovesti do potpuno krivog dojma i "pokvarenog telefona", što je recimo bilo vidljivo iz izjave Ursule von der Leyen.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.