Veliki Maestro: Matanoviću 11 godina

JOSIP MATANOVIĆ, kriv je za primanje i davanje mita, zloporabu položaja i ovlasti kao i za nezakonitosti u nekoliko privatizacijskih slučajeva kao što je prenamjena zemljišta Ciglane Nin, prodaja dionica hotela Živogošće i Podgora, pretvorba Osječke pivovare i procjena zemljišta Badela, presudio je Županijski sud u Zagrebu osudivši ga na 11 godina zatvora, a morat će vratiti 250.000 eura i 125 tisuća kuna.

Sutkinja Ivana Kršul kazala je da je njegovo uzimanje kuverte od Uskokova Pouzdanika Joška Kuzmanića s iznosom od 50 tisuća eura prikazano na snimci - izraz njegove pohlepe za novcem i korumpiranosti.

Do pravomoćnosti u zatvoru

Potpredsjednik HFP-a Robert Peša dobio je dvije godine. Igor Petlevski dobio je godinu i deset mjeseci, Asja Piplović godinu i 3 mjeseca, Mladen Jandriček godinu i 3 mjeseca. Juraj Parazajder osuđen je na tri godine zatvora te trogodišnju sigurnosnu mjeru zabrane obavljanja odvjetničkih poslova, također će morati vratiti nezakonito stečenih 128 tisuća kuna.

Matanoviću će se u kaznu uračunati i dvije godine koje je proveo u pritvoru, a pravomoćnost presude jedini će od danas osuđenih dočekati izvan slobode. 

Sud je oslobodio višeg savjetnika u Fondu Darka Mrkonjića kao i osječkog poduzetnika i izvanrednog profesora na Ekonomskom fakultetu Mane Medića.


 
> Sutra sudska presuda Velikom Maestru koja (ne)će utjecati na lokalne izbore

> Ususret predizbornoj presudi za "Maestro": "Zar suci žele dotjerati Sanadera do živčanog sloma?"

> Matanović u završnoj riječi u slučaju Veliki maestro: Uništen sam, psihički i fizički

Spektakularna  policijska akcija iz lipnja 2007. godine kada su uhitili odgovorne za malverzacije u Hrvatskom fondu za privatizaciju dobila je danas svoj epilog presudom na zagrebačkom Županijskom sudu u postupku koji se vodi pod imenom Veliki Maestro. Najveće "ribe" bile su dva potpredsjednika Fonda za privatizaciju, Josip Matanović i Robert Peša.

Za one koji ne znaju akcija Maestro obuhvatila je ukupno 10 osoba i to potpredsjednike Matanovića i Pešu, šefa Službe prodaje nekretnina HFP-a Igora Petlevskog, višeg savjetnika Službi prodaje nekretnina HFP-a Darka Mrkonjića, zagrebačkog odvjetnika Juraja Parazajdera, odvjetnicu iz Buja Asju Piplović, njenog zagrebačkog suradnika Mladena Jandričeka te osječkog poduzetnika i izvanrednog profesora na tamošnjem Ekonomskom fakultetu Manu Medića. Treba naglasiti kako se na izdvojenom postupku "mali Maestro" sudilo bivšem potpredsjedniku HFP-a Ivanu Gotovcu i poduzetniku Svjetlanu Staniću. Obojica su nepravomoćno oslobođena svih optužbi.

"Pravi krivci još uvijek sjede u Upravnom odboru Fonda"

Početkom ovog tjedna mogle su se čuti i završne riječi obrane u kojem su za sve optužene zatražene oslobađajuće presude. Branitelji prvooptuženih Matanovića i Peše ponovili su u svojoj završnoj riječi kako njihovi branjenici nisu mogli samostalno donositi odluke.

"Cijeli ovaj slučaj je iskonstruiran", naglasili su, koristeći često riječ "obmana" kada bi spomenuli USKOK-ova pouzdanika Joška Kuzmanića. Snime na kojima je vidljivo davanje omotnica nazvali su nezakonitim.

"USKOK nije dokazao ni jedan navod iz optužnice", zaključak je koji se mogao čuti od strane branitelja optuženih dodajući kako zapravo nitko od optuženih nije mogao odlučivati ni o čemu, a oni koji su donosili odluke i danas sjede u Upravnom odboru HFP-a.

S druge strane tužiteljstvo traži primjerene kazne i povrat nezakonito stečene imovine.

I.Ć.
Foto: Goran Mehkek (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.