INDEX ANKETA Ovo su argumenti za i protiv zabrane pobačaja, što vi mislite?

Foto: Index/123rf/Pixsell/Nina Đurđević

USTAVNI SUD nije zabranio pravo žena na pobačaj. U odluci koju je danas objavio predsjednik tog suda Miroslav Šeparović stoji kako je zakon o pobačaju u skladu s Ustavom.


Dotična odluka je danas donešena nakon punih 26 godina od podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnosti tog zakona. No, Ustavni sud naložio je Saboru da u roku dvije godine donese novi zakon.


"Prekid trudnoće je kontroverzno pitanje, radi se o duboko moralnom, filozofskom, pravnom i medicinskom pitanju. O njemu nema konsenzusa. Izaziva podjele u nizu društava. Postoje dvije skupine, jedna je protiv, a druga za izbor. Moralni argumenti tih dviju skupina su sljedeći:

Pro life: život počinje začećem, embrij je ljudsko biće, a majčino tijelo samo je mjesto na kojem se nerođeno biće hrani i raste. Za njih je prekid trudnoće ubojstvo.

Pro choice:
smatraju da je pravo na izbor temeljno ljudsko pravo", naveo je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović. 

>> Ustavni sud odbio zahtjev za zabranu pobačaja

>> Konzervativci kreću u ofenzivu

>> ZABRANA POBAČAJA "Već sad žene odlaze u Sloveniju, treba zabraniti priziv savjesti"

Argumenti za zabranu pobačaja

Kako bismo predstavili argumente obje strane, Index je razgovarao s koordinatoricom Ženske mreže Hrvatska Bojanom Genov i katoličkim aktivistom Lukom Popovom, koji su za Index iznijeli argumente za pravo žena na pobačaj, odnosno argumente za zabranu pobačaja.


"Ljudski život počinje začećem (KBC Zagreb, sva četiri medicinska fakulteta u Hrvatskoj na upit Ustavnog suda iz 2009., općeprihvaćeni konsenzus medicinske struke). Kao drugo svako ljudsko biće ima pravo na život. (čl. 21 Ustava RH).

Iz ovih dviju premisa elementarnom logikom slijedi konkluzija da svako ljudsko biće od trenutka začeća ima neotuđivo i nepovredivo pravo na život koje je prema čl. 2 Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda temeljno pravo svakog ljudskog bića koje prethodi i iznad je svih drugih prava", izložio je svoj stav Popov.

Stavovi svih pro life inicijativa, udruga i aktivista temelje se na tvrdnjama da pobačaj nije ljudsko pravo.

Tako inicijativa Prolife.hr na svojim stranicama piše kako pravo žena na abortus "nije ni ideološko niti vjersko, već znanstveno pitanje". To argumentiraju tvrdnjom da su se svi medicinski fakulteti u Hrvatskoj 2009. jasno očitovali o početku ljudskog života, ustvrdivši da život počinje začećem.

"Pravo na pobačaj nije ljudsko pravo"

Krešimir Planinić, član upravnog odbora Udruge "U ime obitelji", smatra da pravo na pobačaj nije ljudsko pravo.

"Nema umanjivanja prava u smislu ako gledate što je ljudsko pravo. Osnovno pravo je pravo na život. Pravo na pobačaj nije ljudsko pravo. Nema istog pariteta. Ako od tuda krenemo onda moramo gledati koje su regulative moguće napraviti najbolje možemo da zaštitimo i majku", izjavio je Planinić u medijima.

Članica pravnog tima "U ime obitelji" Maja Junković prilikom podnošenja zahtjeva za ocjenom ustavnosti Zakona o pobačaju osvrnula se na pravne argumente na kojima su temeljili suprijedlog ocjene ustavnosti, naglasivši da Ustav sadrži odredbu da svako ljudsko biće ima pravo na život.

"Smatramo da je ustavni izričaj jasan. Svako ljudsko biće obuhvaća rođenog i nerođenog čovjeka", kazala je tada.

Istaknula je da je pravo na život sadržano u svim međunarodnim ugovorima koji se tiču ljudskih prava. Niti jedan međunarodni ugovor, dodala je, ne isključuje pravo nerođenog djeteta da se rodi niti sadrži pravo na pobačaj kao ljudsko pravo.

"Iz prakse Europskog suda za ljudska prava jasno proizlazi da se rasprave o pobačaju vode na potpuno pogrešnim temeljima te da jedini ispravni odnos jest promatranje prava na život majke u odnosu na pravo na život nerođenog djeteta. Stoga, isključivo kada je ugroženo pravo na život i zdravlje majke, opravdano je stavljati u ravnotežu pravo majke u odnosu na pravo na život nerođenog djeteta", rekla je Junković.

Njezina kolegica Kristina Bakula, također članica pravnog tima iste udruge, smatra pak da se pobačajem negira pravo djeteta.

"Pobačaj je jedan oblik diskriminacije jer mu se onemogućuje da ostvari pravo na život i ostvarivanje zdravstvene zaštite koja pripada svakoj ljudskoj osobi neovisno radilo se o osobi otprije ili nakon rođenja. Ljudska prava proizlaze iz same prirode bića, a ne iz sposobnosti da se čovjek ponaša na određeni način ili ovisno o stupnju njegova razvoja. Nerođena djeca imaju ljudska prava neovisno o svojoj dobi", zaključila je.

Argumenti protiv zabrane pobačaja

S druge strane, aktivistica za prava žena Bojana Genov kao najvažniji razlog za legalan pobačaj navodi činjenicu da upravo taj medicinski postupak čuva zdravlje i život žene.

Uz to navodi kako nitko dosad nije uspio spriječiti ženu da obavi pobačaj, ako je ona to odlučila.

Ako se ženama zabrani pravo na legalan pobačaj one će se, tvrdi ona, izlagati pobačajima u nesigurnim uvjetima, što je prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije opasno i smrtonosno.

"Zabrana pobačaja značila bi da žena ima manja prava od bilo kojeg drugog rođenog ili nerođenog bića na raspolaganje svojim tijelom. Kao što nitko ne može nekog prisiliti da nekome da bubreg, tako ne smijemo prisiliti ženu da svoju maternicu da kako bi se ostvario neki potencijal za život.


Sve za što se godinama zalažemo su kvalitetna seksualna edukacija u školama i dostupnost širokog spektra kontracepcije. Trebamo educirati ljude i poticati ih na korištenje kontracepcije. To je najbolja mjera kojom se prevenira pobačaj, a ne njena zabrana.

Ono što iz mi iz Ženske mreže želimo istaknuti je to da očekujemo, sad kad je s postojećim zakonom sve u redu, da Ministarstvo zdravlja dosljedno provodi zakon", rekla je Bojana Genov u razgovoru za Index.

Bolnice u Hrvatskoj ne poštuju sadašnji zakon

Međutim, kao što je poznato, sve bolnice ne poštuju zakon. Ona je navela da neke bolnice tako imaju kolektivni priziv savjesti kad je riječ o pobačaju.

Naglasila je da bi bolnica morala svakoj ženi omogućiti dostupnost te zdravstvene usluge te da mora zapošljavati ginekologe koji su spremni obavljati pobačaje jer je to u opisu djelokruga KBC-a.

Problem je u tome što, kaže, prigovor savjesti može svatko tumačiti kako želi.

"Mi smo u posjedu naputka ljekarnicima da ne izdaju pilule za dan poslije. Takav naputak dala im je njihova strukovna udruga. Priziv savjesti može ići do unedogled. Neki odbijaju cijepiti djevojke protiv HPV-a, neki odbijaju izdati kontracepciju. Imamo i slučajeve liječnika koji ne žele obavljati postupke medicinski potpomognute oplodnje. Ili čak kad govorimo o spontanom pobačaju koji je u tijeku, oni ga ne žele završiti, smatrajući da žene sve moraju roditi. Tako ugrožavaju zdravlje žene. To je skandalozno. Priziv savjesti ne može biti reguliran samo jednom rečenicom. Mora se točno definirati kada i u kojim uvjetima će se primjenjivati te kako će institucija svojim pacijenticama omogućiti to da dođu do te zdravstvene usluge", rekla je Bojana Genov.

Izrazito potrebna edukacija


Kazala je da će njena organizacija do zadnjeg dana ovog zakon o pobačaju tražiti da se on i poštuje.

Međutim, svjesna je da ih sad čeka dvije godine paklenih rasprava jer je Ustavni sud dao rok od dvije godine da Sabor donese novi zakon o pobačaju.

No Genoj naglašava da vjeruje kako će pobijediti razum.

"Ako dođe do referenduma o tome treba li zabraniti pobačaj, uvjerena sam da takva nazadnjačka ideja neće uspjeti. Kad je prvi put bilo govora o tome, tada je 78 posto građana reklo da su protiv zabrane, ali to je bilo 70-ih godina. Međutim, 25 godina vjeronauka utjecalo je na javnost i promijenila se klima, ali ipak vjerujem da neće doći do zabrane i da će žene i dalje imati pravo odlučivati o svom tijelu", rekla je ona.

Važno je, tvrdi, pokrenuti sustavnu edukaciju i žene upoznati s činjenicama kako bi informirane odlučile o tome hoće li pobaciti ili ne. Istaknula je kako žene imaju pravo znati u što se upuštaju, a ne da im se serviraju krive informacije.

"Na internetskim stranicama klinike za pobačaje koje uređuje Udruga Vigilare širi se niz dezinformacija, od toga da su žene koje pobace više izložene neplodnosti i mentalnim oboljenjima, pa do toga da do kraja života mogu imati PTSP. To su dezinformacije kako bi obeshrabrili ženu da pobaci", rekla je Bojana Genov.

Žene iz Hrvatske odlaze u BiH i Srbiju


Čvrsto vjeruje u to da se u Hrvatskoj neće dogoditi to što se dogodilo u Poljskoj, u kojoj je pobačaj zabranjen.

Ženska mreža Hrvatske u kontaktu je sa ženskim organizacijama u Poljskoj, od kojih su doznale kako Poljakinje nakon zabrane obavljaju pobačaje tako što odlaze u susjedne zemlje.

Osim toga, u toj zemlji obavlja se i dosta ilegalnih pobačaja.

"Poljska je vrlo velika zemlja pa je ženama iz centralne Poljske skupo ići u inozemstvo i zato cvate ilegalna industrija pobačaja. Znamo da se i u Hrvatskoj obavljaju pobačaji u privatnim ordinacijama. Imamo informacije da to obavljaju i liječnici koji u bolnicama imaju priziv savjesti za taj postupak.

Znamo i to da žene s istoka Hrvatske odlaze na pobačaje u BiH i Srbiju jer im je u tim zemljama jeftiniji. Svaki zakonski napor da se ženi oteža pobačaj bit će besmislen. Zabranom se neće  smanjiti broj pobačaja. Država se samo dodvorava Katoličkoj crkvi, nije njih briga za žene", zaključila je Bojana Genov. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.