Ustavni sud ukida zabranu rada nedjeljom!

SUTRA bi se na dnevnom radu Ustavnog suda Hrvatske trebala naći ocjena ustavnosti zakonskih odredbi o zabrani rada trgovina nedjeljom, neslužbeno doznaje RTL. Televizija navodi i kako je vrlo izvjesno da najmanje popularni zakon u Hrvatskoj neće proći raspravu.

Zahtjev za ocjenom ustavnosti Ustavnom je sudu uputilo  osam trgovačkih lanaca, a brojne organizacije kao što su Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska udruga poslodavaca u mnogim su navratima upozoravale kako u vrijeme globalne recesije zabrana rada nedjeljom donosi velike financijske gubitke i poslodavcima i državi.

Protesti

Istarski župan Ivan Jakovčić, gradonačelnik grada Pule Boris Miletić, pojedini gradonačelnici i načelnici gradova i općina Istarske županije te predstavnik Udruženja obrtnika prošli su se tjedan usprotivili zakonu, održavši novinsku konferenciju naziva "Hoće li Hrvatska biti zemlja turizma ili zabrana?".

Jednako tako je u nekoliko gradova na obali, od kojih je najpoznatiji Dubrovnik, pokušano ublažiti zakon proglašavanjem sajamskih dana.

Takvi pritisci nisu pokolebali Vladu, koja je u više navrata upozorila sve trgovce kako moraju poštivati zakon, jer će se inače susresti s velikim kaznama. Jedini ustupak bilo je privremeno uvođenje nedjeljnog rada do 14 sati, koje također nije zadovoljilo trgovce. 

Ne pretjerano učinkovita zabrana

Za zabranu rada nedjeljom, koja je na snagu stupila 4. siječnja ove godine, uvelike su se zalagali sindikati koji su se na taj način htjeli izboriti s neplaćanjem rada nedjeljom, te Crkva, koja nedjelju smatra danom odmora i obitelji.

Zabrana se i nije pokazala tako efektivnom kako se nadalo. Trgovci su, suočeni s padom prometa, morali početi otpuštati radnike, a u brojnim zatvorenim trgovinama viđeni radnici kako rade na preslagivanju artikala.

Na mogućnost pada zabrane u sindikatima i Hrvatskoj biskupskoj konferenciji komentara nisu imali, dok je u nekim velikim trgovačkim centrima već počelo veselje.

F.M.
Foto: Vladimir Dugandžić (Cropix)
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.