Uskoro posebna regulacija prometa od Zapadnog do Glavnog kolodvora u Zagrebu

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Zbog radova na pruzi državna granica - Savski Marof - Zagreb Glavni kolodvor, između Zapadnog do Glavnog zagrebačkog kolodvora od 20. ožujka do 2. travnja promet će teći jednim kolosijekom te se očekuju kašnjenja do 15 minuta, izvijestili su iz HŽ Infrastrukture.

Projekt "Obnova pruge na dionici Zagreb Zapadni kolodvor (uključivo) - Zagreb Glavni kolodvor (isključivo)", naveli su iz HŽ Infrastrukture, provodi se na kratkoj, ali jednoj od najprometnijih dionica u Hrvatskoj koja se nalazi na sjecištu koridora RH1 i RH2 i kojom na dan prođe oko 150 vlakova.

Pružna dionica duga 3.5 kilometara iznimno je važna za međunarodni teretni i gradsko-prigradski prijevoz, dodaju. "Ispričavamo se putnicima zbog kašnjenja te molimo za razumijevanje jer radovi se izvode kako bi putovanje željeznicom bilo brže i udobnije", stoji u priopćenju.

Projekt vrijedan 29.2 milijuna eura, završetak radova sredinom 2024. godine

Obnova navedene dionice počinje od stajališta Kustošija, koje je obnovljeno prošle godine, pa do ulaza u Zagreb Glavni kolodvor. Radovi obuhvaćaju cjelovitu obnovu gornjega i donjega pružnog ustroja, sanaciju mostova i izgradnju propusta, izgradnju uređenih površina za pristup putnika, radove na signalno-sigurnosnim i telekomunikacijskim uređajima itd.

Procijenjena vrijednost projekta je 29.2 milijuna eura, sredstva su u cijelosti osigurana iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), radove izvodi tvrtka Swietelsky, a završetak radova planiran je sredinom 2024. godine.

Po završetku vlakovi će tom dionicom moći prometovati brzinom do 120 km/h, podignut će se razina sigurnosti i interoperabilnost, a povećat će se propusna moć pruge i mogućnost prijevoza većeg broja putnika u dnevnome migracijskom prometu, istaknuli su iz HŽ Infrastrukture.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.