UN poručili SAD-u: "Osudite rasistički govor i zločine"

Foto: Hina

STRUČNJACI UN-a za ljudska prava pozvali su Sjedinjene Države i američke čelnike da "nedvosmisleno i bezuvjetno" osude rasistički govor i zločine, upozorivši da bi u suprotnom mogli potaknuti novo nasilje.

Izjavu o "ranom upozorenju i hitnom djelovanju", rezerviranu za ozbiljne situacije, izdao je UN-ov Odbor za eliminaciju rasne diskriminacije (CERD), no nije izravno spomenuo predsjednika Donalda Trumpa.

Zabrinutost zbog novih mogućih incidenata


CERD ističe da je "zabrinut zbog toga što na najvišoj političkoj razini" SAD-a nisu odbačeni iskazi rasizma. To bi moglo dovesti do "širenja rasističkog diskursa i incidenata" u SAD-u, upozorava se u izjavi.

"Zabrinuti smo zbog rasističkih demonstracija, s otvoreno rasističkim sloganima, pjesmama i pozdravima bijelih nacionalista, neonacista i Ku Klux Klana, koje promiču bjelačku nadmoć i potiču na rasnu diskriminaciju i mržnju", rekla je predsjedateljica foruma Anastasia Crickley.

UN-ovi stručnjaci smatraju da bi počinitelje nasilja u Charlottesvilleu trebalo kazneno goniti i, budu li proglašeni krivima, kazniti primjereno kaznenom djelu.

"Treba riješiti temeljne uzroke širenja takvih rasističkih manifestacija"

Američki dužnosnici trebali bi također "riješiti temeljne uzroke širenja takvih rasističkih manifestacija i temeljito istražiti fenomen rasne diskriminacije", smatraju stručnjaci.

Trebali bi osigurati da sloboda izražavanja, udruživanja i mirnog okupljanja "ne budu korištene u cilju uništavanja ili uskraćivanja prava i sloboda drugih."

SAD je ratificirao UN-ovu Konvenciju o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije zajedno s još 177 zemalja. UN-ov odbor prati njezino poštivanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.