UN objavio izvještaj: Građani svijeta sve manje proizvode i konzumiraju droge

IZVJEŠĆE UN-a o proizvodnji opijata i kanabisa pokazuje kako je narko karteli smanjili svoju produktivnost, a u svijetu se sve manje konzumira "trava", "žuto", "bijelo" i ostali skupi pripravci.

Polja pod opijumom u Afganistanu smanjila su se za 19 posto u 2008. godini dok je proizvodnja kokaina u Kolumbiji pala za čak 28 posto. Konzumacija droga na Zapadnim tržištima, koja su tradicionalno najsklonija takvim oblicima zabave, je u padu ili se drži na razini od godine prije.

Sintetičke droge u porastu

Jedini sektor gdje se bilježi porast u proizvodnji i konzumaciji su sintetičke droge u koje spadaju amfetamin i ecstasy. Izvještaj je iskorišten i za to da iz UN-ove Agencije za droge i kriminal poruče da bi legalizacija droga bila jedna od "povijesnih  pogrešaka".

Proizvodnja maka od kojeg se dobiva heroin u 2008. godini je pala za čak 16 posto. Taj podatak je u velikoj vezi sa smanjenjem proizvodnje u Afganistanu na čijim se poljima uzgaja čak 96 posto opijuma. Manje podataka ova Agencija ima o proizvodnji kanabisa i sintetičkih droga koje se mogu proizvesti u bilo kojem dijelu svijeta te ta mjesta nisu vidljiva.

I.Kri.
Foto: Ilustracija

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.