Umro Vladimir Bebić - Bombarder s Kvarnera

NAKON duge i teške bolesti, sinoć je u Rijeci umro Vladimir Bebić, poznatiji pod nadimkom "Bombarder s Kvarnera".

Bebić je obnašao dužnost dopredsjednika Hrvatske ljevice, a na vrhu političke popularnosti bio je sredinom devedesetih kao nezavisni saborski zastupnik. Prije toga bio je pripadnik Riječkog demokratskog Sabora, pa demokršćana. Sa svojim osebujnim stilom, vrlo brzo došao je središte zanimanja javnosti i to kao jedan od najoštrijih kritičara Tuđmanova režima. Mnogi će se sjetiti kako je bio i predsjednik Socijaldemokratske unije, no ni ta ljubav nije dugo trajala.

Legenda novije političke povijesti

I danas se pamte njegovi govori u Saboru koji su ušli u legendu novije hrvatske političke povijesti kao govori bez dlake na jeziku.  Nakon Sabora više puta okušao se u skupljanju političke ljevice, a dva puta je biran i u Gradsko vijeće Rijeke. Mnogi se slažu kako je Bebić bio posljednji, pravi i zapravo jedini ljevičar u Hrvatskoj.

Njegovi britki komentari, ne samo da su često znali biti duhoviti, već su na jedan sasvim drugačiji način komentirali i kritizirali sumornu hrvatsku političku stvarnost.

Boks kao filozofija života

"Boks je filozofija života, on je moj zaštitni znak. U boksu postoje pravila, nema udaranja ispod pojasa, moraš ići sam da se vidi koliko si sposoban. Onaj tko nije doživio poraz, satkan je od svojih laži i kompromisa", bila je Bebića filozofija života i njegove politike a koju je često uspoređivao s boksom.

Bebić je zapravo uvijek bio samo jedno a to je "tribun" u funkciji malih i obespravljenih građana, a borba za ljudska prava i poštovanje malog, radnog čovjeka bio je životni cilj ovog osebujnog čovjeka, kojeg se zapravo, tek uvjetno može nazvati političarem jer uvijek je zazirao od političke scene i posebice političara.

"Garantiram da nećemo pobijediti", jedna je od njegovih poznatih izjava kada je početkom stoljeća predstavljao Treći blok na parlamentarnim izborima. Bebić je odmah pojasnio kako "nisu bolesnici", jer jedino takvi dolaze na vlast.

Svi su bili isti

Za Bebića svi su bili isti, od HDZ-a, SDP-a i svih drugih stranaka. Na stranke, a posebice na stranačke koalicije gledao je kao na trgovačka društva, a često je u političku borbu ulazio sa stavom kako neće pobijediti, već će biti prava opozicija.

Ostat će zapamćen i kao jedan od rijetkih koji je javno, sa saborske govornice znao neprikosnovenom predsjedniku Franji Tuđmanu "skresati u brk" sve što mu pripada i to od nacionalne paranoje pa do totalnog delirijima Hrvatske i megalomanske euforije.

"Program mi je u tome da se vrati ukradeno, to će onda biti pravna država koja sad ne funkcionira, već se samo 'lakira' situacija i smjenjuju ljudi u foteljama", često je još prije više od deset godina govorio Bebić, a njegove riječi i više su nego aktualne i dan danas.

Vladimir Bebić je umro u 63. godini života, posljednjih mjeseci borio se bolešću koju je pokušavao skriti od javnosti.

Pošten do srži

"Nisam gotov, kako neki pričaju. Izdržat ću barem još ova dva mjeseca, pa i još dva ili i nekoliko godina, sve do promjena koje ovaj izgubljeni i stečajni grad treba i zaslužuje", govorio je Bebić još prije mjesec dana pred lokalne izbore u Rijeci, no bolest je bila jača.

"Bebić je bio osebujan, pošten do srži te se pokazao kada je Hrvatskoj bilo najteže", kratko je rekao predsjednik Hrvatske Ljevice Ivan Ninić za Index, vidno potresen viješću. Naime, Bebić ne samo da je bio njegov stranački kolega, nego su bili i prijatelji. Ninić ga opisuje kao "velikog čovjeka hrvatske politike".

M.M.
Foto: ljevica.hr

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.