Umro je umjetnik Tom Gotovac

U 74. GODINI života umro je najveći hrvatski performans umjetnik i veliki filmski redatelj Tom Gotovac.

Gotovac je nedavno pao u kupaonici te je od tada bio nepokretan i smješten u Specijalnoj bolnici za produženo liječenje u Dugoj Resi. Iako je najavljivao svoj oporavak, Gotovac je, nažalost, danas umro u bolnici na zagrebačkom Rebru.

Rođen 9. veljače 1937. godine u Somboru, Gotovac od 1941. živi u Zagrebu, u kojem poslije osnovne i srednje škole godinu dana studira arhitekturu, gdje mu crtanje predaje Josip Vaništa. Poslije odsluženja JNA radi kao službenik u Vinogradskoj bolnici

"Zagreb, volim te"

Gotovčevi avangardni filmovi i performansi prikazivani su u svim gradovima svijeta, a između ostalog i u Dublinu, Londonu, Moskvi, Berlinu, Kyotu i New Yorku. Neka od njegovih najpoznatijih djela izložena su u pariškom Centru Pompidou na izložbi "Obećanja iz prošlosti".

Gotovac je 2005. godine po savjetu numerologa promijenio ime u Antonio G. Lauder. Obožavao je američke filmove, jazz i Glena Millera. Najpoznatiji njegov performans bio je "Zagreb, volim te" iz 1981. godine kada je gol hodao po centru grada i ljubio pločnik. Taj povijesni događaj za Zagreb fotografirali su Ivan Posavec i Mio Vesović.

Do trideset i neke godine radio u banci

Zanimljivo je da je Gotovac do svoje trideset i neke godine radio kao službenik u banci, a 60-ih godina se primio snimanja eksperimentalnih filmova. Najpoznatiji je iz razdoblja "Poslijepodne jednog fauna".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.