Umro France Bučar, političar koji je proglasio formalnu samostalnost Slovenije

Foto: Hina

SLOVENSKI političar i pravnik te predsjednik prvog demokratski izabranog slovenskog parlamenta France Bučar umro je u srijedu u 93. godini života.

Bučar je kao predsjednik parlamenta 25. lipnja 1991. godine formalno proglasio samostalnost Slovenije, pročitavši deklaraciju o nezavisnosti i prekidu svih veza s bivšom SFRJ.

Rodio se u Slovenskoj Bistrici  2. veljače 1923. godine, za vrijeme rata priključio se partizanima, a jedno vrijeme nakon zarobljavanja bio zatočen u logoru Gonars. Nakon rata radio je u organima unutarnjih poslova, a kasnije kao profesor Pravnog fakulteta, odakle je 70-ih godina bio otpušten, a 80-ih godina djelovao je kao disident.

Bučar je bio jedna od središnjih figura građanske koalicije Demos, koja je na izborima 1990. godine osvojila parlamentarnu većinu i formirala vladu.

Jedan je od glavnih pisaca novog slovenskog ustava iz 1992. godine.

I nakon odlaska u mirovinu često je nastupao u javnosti, koja ga je doživljavala kao svojevrsnog moralnog arbitra. Bio je prilično skeptičan prema europskim integracijama u vrijeme kad je Slovenija 2000-ih počela pregovarati s Europskom unijom.  Slovencima je ostao poznat po svom govoru prilikom proglašenja nezavisnosti 1991. godine, kad je s govornice predsjedavajućeg kazao da tim činom i demokratizacijom konačno prestaje ideološki "građanski rat" između potomaka partizana i slovenskih domobrana, što se kasnije pokazalo preuranjenom najavom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.