Ukrajina ponovno pred plinskom krizom!

ZBOG velikih problema u plaćanju uzrokovanih globalnom financijskom krizom, Ukrajina od sredine prosinca kupuje manje plina od Rusije, izjavio je šef ruskog energetskog diva Gazprom Aleksander Miller.

Dodao je kako Ukrajina do 11. siječnja mora podmiriti svoje obveze. U Gazpromu situaciju ocjenjuju vrlo ozbiljnom. Naime, ukoliko do navedenog datuma Ukrajina ne podmiri svoje dugove, iz Gazproma su najavili da će postupiti sukladno ugovoru. Kada su prošli puta postupali sukladno ugovoru, Ukrajina je bila pod blokadom plina koja se prelila na čitavu Europu.

Podsjetimo, nakon što je Ukrajina odbila potpisati ugovor po ruskim uvjetima, ovi su 1. siječnja prekinuli isporuku plina Ukrajini. Rusija je 8. siječnja zatvorila dostavu kroz ukrajinske plinovode i drugim zemljama. Tvrdili su da Ukrajina krade taj plin. Ekonomija velikog broja europskih zemalja time je bila ugrožena. 

Naftogaz se ne može naplatiti od potrošača

Ukrajinska kompanija Naftogaz prije nekoliko dana je priopćila kako zbog financijske krize imaju problema s naplatom računa za plin od svojih potrošača. Veliki problem stvara i činjenica što Ukrajina ne može platiti već isporučene joj količine plina. Zbog toga bi Gazprom mogao stvoriti veliki pritisak te tražiti da se naplati preuzimanjem plinovoda na teritoriju Ukrajine, jedinom vrijednom ukrajinskom imovinom.

Ukrajina je pogođena i smanjenjem izvoza svojih sirovina, a vrijednost domaće valute naglo je pala. Istodobno, MMF im je odgodio isplatu druge rate kredita jer Kijev nije poštovao ugovor o zajmu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.