Uhićeni predsjednik Suda BiH i bivši šef obavještajaca. Evo za što su osumnjičeni

Ilustracija: Shutterstock

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osman Mehmedagić proveli su noć u policijskom pritvoru nakon što su jučer uhićeni pod sumnjom na zloporabu službenog položaja.

Prvog čovjeka državnog suda i bivšeg šefa obavještajaca istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) odvojeno su uhitili jučer poslije podne, a nakon toga su obavili pretrage stambenih objekata koje njih dvojica koriste.

Nakon toga provedena je kaznena obrada i očekuje se da će daljnju istragu preuzeti Tužiteljstvo BiH po čijem zahtjevu je sud i odobrio privođenje Debevca i Mehmedagića.

Osumnjičeni za zloporabu službenog položaja

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milanko Kajganić potvrdio je da su obojica privedena zbog sumnje na zloporabu službenog položaja, no odbio je otkriti pojedinosti pravdajući to interesima istrage koja je u tijeku.

Kako su izvijestili lokalni mediji, istražitelji SIPA-e priveli su na saslušanje i poznatu sarajevsku odvjetnicu Vasviju Vidović koja zastupa Debevca.

Mehmedagić je bio pod istragom i privođen i dok je bio na čelu obavještajaca, a Debevec je s njim kontaktirao

Nepotvrđene su informacije kako je ona otkrivena pri pokušaju da iz sjedišta SIPA-e u Istočnom Sarajevu odnese mobilni telefon kojim se koristio Debevec. Sadašnji predsjednik Suda BiH na toj je poziciji još od 2016. godine, a Mehmedagić je s dužnosti direktora OSA-e smijenjen u veljači.

Mehmedagić je bio pod istragom i privođen i dok je bio na čelu bosanskohercegovačkih obavještajaca pod sumnjom na nezakonito prisluškivanje te zbog toga što je na nezakonit način došao do fakultetske diplome.

Dok je Mehmedagić bio pod istragom i suočen sa sudskim procesom na Sudu BiH, Debevec je s njim kontaktirao, što su mediji dokumentirali različitim snimkama nadzornih kamera.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.