Uhićeni lopovi koji su provaljivali u crkve po Istri

Ilustracija: Dusko Jaramaz/PIXSELL

ISTARSKA policija uhitila je četveročlanu skupinu na čelu s 32-godišnjakom koju sumnjiči za više provala i krađa na području Istre, među kojima su i one u crkve i župne urede, a ukupnu materijalnu štetu koju su tim provalama počinili procjenjuje na više od sto tisuća kuna.

Iz policije navode kako 32-godišnjaka sumnjiče da je počinio 13 kaznenih djela, od toga sedam teških krađa, tri računalne prijevare te po jedno kazneno djelo prisile prema službenoj osobi, neovlaštene uporabe tuđe pokretne stvari i oštećenja tuđe stvari.

Zajedno s njim za dvije provale tereti s 30-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, dok su za jednu provalu osumnjičena još dvojica muškaraca - 34-godišnjak i 50-godišnjak. 

Policija je trojicu od njih zatekla u četvrtak ujutro oko 4:30 prilikom pokušaja provale u klesarsku radionicu u Balama, a 50-godišnjak ih je u blizini čekao u Hyundaiju.

Ozlijeđena dvojica provalnika i trojica policajaca

U policijskom pokušaju da ih savlada provalnici su pružili otpor pa je su nad njima uporabljena sredstva prisile, pri čemu je 32-godišnjak udario jednog policajca u prsa i vrat. Trojica policajaca i 30-godišnjak lakše su ozlijeđeni, dok je 32-godišnjak zadržan u bolnici. Ostali provalnici su uhićeni i privedeni u policijsku postaju.

Ovu skupinu policija sumnjiči da je "operirala" po istarskim crkvama i župnim uredima, gdje su krali razne predmete poput relikvija, kaleža i križeva, vjerojatno s ciljem preprodaje.

Policija tereti 32-godišnjaka da je u noći s 1. na 2. travnja u mjestu Pićan provalio u općinske prostorije, odakle je ukrao prijenosno računalo i novac iz sefa ukupne vrijednosti od više tisuća kuna, a potom je provalio i u župni ured, iz kojeg je ukrao ključ vozila te sef s novcem i liturgijskim posuđem.

Ukradene vjerske predmete spremio u ukradeni auto pa ga zapalio 

Ukradene predmete smjestio je u taj Peugeot u vlasništvu 82-godišnjaka te pobjegao prema naselju Kukurini, gdje je zapalio vozilo i udaljio se u nepoznatom smjeru. U požaru je automobil u potpunosti izgorio, a 82-godišnjak i župa oštećeni su za nekoliko desetaka tisuća kuna.

Desetak dana kasnije, u noći s 11. na 12. travnja, isti 32-godišnjak provalio je u mjestu Loborika u crkvu i ukrao misne kaleže, hostije i druge predmete, čime je župu oštetio za nekoliko desetaka tisuća kuna. Nastavio je s provalama u sakralne objekte, pa je tako zajedno s 30-godišnjakom u noći s 21. na 22. travnja u mjestu Sveti Lovreč provalio u župni ured.

Tamo je ukrao novac i bankovne kartice s kojima je u Balama u tri navrata pokušao podići novac. Materijalna šteta počinjena 66-godišnjaku i župi procjenjuje se na nekoliko desetaka tisuća kuna.

Njega policija sumnjiči i da je u noći s 9. na 10. ožujka provalio i u ugostiteljski objekt u Ližnjanu, iz kojeg je ukrao zvučnik i kafić oštetio za nekoliko tisuća kuna, dok je u noći s 24. na 25. ožujka provalio u trgovinu u Gračišću iz koje je otuđio novac i cigarete te je pokušao provaliti u bankomat postavljen u sklopu trgovine. Time je tvrtke iz Pazina i Poreča oštetio za više tisuća kuna.

Ovo složeno kriminalističko istraživanje provedeno je u suradnji labinske, pulske, rovinjske i pazinske policije, a ukupna materijalna procjenjuje se na više od stotinu tisuća kuna. Trojica osumnjičenika su u četvrtak navečer privedena u pritvorsku jedinicu PU istarske, dok se nad 32-godišnjakom kriminalističko istraživanje nastavlja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.