Ugostitelji: Dopustite nam da plaćamo naše poreze, iz spaljene zemlje nema plodova

Foto: Index

UGOSTITELJI Kvarnera i Istre danas s početkom u 11 sati i 55 minuta na sat vremena zatvorili su svoje ugostiteljske objekte kako bi upozorili na težak položaj u kojem su se našli zbog pandemije koronavirusa te potaknuli na žurno djelovanje odgovorne institucije, s ciljem očuvanja radnih mjesta i sprečavanja kolapsa gospodarstva. Riječ je o akciji naziva "5 do 12" koju je pokrenula Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre, s namjerom spašavanja sudbina tisuća zaposlenih u tom sektoru, ali i poticanja građana i ugostitelja na solidarnost, izvijestili su iz udruge.

Ovdje pogledajte cijelu presicu organizatora

"Ne tražimo ništa besplatno"

"Mjere za spas radnih mjesta jesu spasile radna mjesta, ali nisu spasile nas poduzetnike jer država nije uopće nama pomagala. Nama su pomagale naše lokalne zajednice koje su nam dale da proširimo terase bez dodatne naknade, primjerice. Mi ne tražimo besplatan novac, ne želimo postati uhljebi ni socijala. Mi želimo raditi, plaćati poreze, da bismo plati porez moramo moći preživjeti zimu. Da bismo preživjeli, trebamo pojačati ekonomsku aktivnost, a naša aktivnost će biti nešto manja, mi želimo posuditi novce da podmirimo troškove do nule

Najveći problem je to što ne možemo od nikoga posuditi novce. Ako bismo dobili porezno prihvatljive uvjete, u bankama bi naši indikatori požutjeli i mogli bismo ponudit novac.

Ne tražimo besplatan novac, tražimo preferencijalnu stopu na hranu od 10 ili 13 posto, s tim da preferiramo 10. Kako bi nam bankarski koeficijenti ušli u žuto, a sad su u crvenom, treba nam ta preferencijalna stopa.

Dopustite nam da radimo, plaćamo najamnine, da plaćamo poreze", rekao je Vedran Jakominić.

U akciji sudjeluje 400-tinjak objekata.

"Imamo punu podršku strukovnog udruženja ugostitelja na nacionalnoj razini, što je dosta bitno", dodaju organizatori.

"Kolaps je samo odgođen"

Nakon presice poslali su i priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

"Mjere za očuvanje radnih mjesta spasile su naše djelatnike od odlaska na Zavod. Međutim, nisu spasile nas poduzetnike i poduzetništvo, a među njima i one koji podnijeli najteži udarac od svih – povremeni putnički prijevoz, event industriju, putničke agencije, turističke vodiče, beauty industriju i ugostitelje. Nastojeći održati nivo ugostiteljske ponude na koju su naši gosti navikli dolazeći k nama, iscrpili smo većinu svojih resursa. Najavljena povoljna kreditiranja koja će država osigurati poduzetnicima ostala su kule u zraku. Pristup bilo kakvoj kreditnoj liniji je blokiran. Sve ovo upućuje kako je kolaps djelatnosti čiji smo faktori, a i mnogih drugih – ne samo onih vezanih uz ugostiteljstvo, samo odgođen s travnja na studeni.

Radeći anketu na bazi od gotovo 500 ugostitelja iz svih krajeva Hrvatske ustanovili smo kako gotovo 60% bilježi pad u poslovanju veći od 50%, a gotovo 40% se suočava sa činjenicom da u ovim uvjetima neće opstati do sljedeće sezone. Čak 80% poslodavaca će biti prisiljeno pribjeći otkazivanju ugovora djelatnicima. Ove se brojke u periodu koji nas očekuje sigurno neće promijeniti na bolje. Samo u ugostiteljstvu prijeti nam i do 20.000 otkaza. Iz tog razloga, ugostitelji Kvarnera i Istre pokrenuli su akciju "5 do 12" kojim simbolički planiraju ukazati kako je doista 5 do 12 za poduzetništvo, te poručiti odgovornim institucijama ove države kako bez novih koraka ka spasu poslovanja poduzetnici, a posebice ugostitelji, neće moći sačuvati radna mjesta.

Ovim putem zahvaljujemo svim jedinicama lokalne samouprave na području Kvarnera i Istre koje su prepoznale težinu situacije i izašle poduzetnicima u susret. Rijeka, Bakar, Opatija, Lovran, Matulji, Crikvenica, Pula, Medulin i mnogi drugi gradovi općine na području djelovanja naše Udruge pokazale su daleko veće razumijevanje od države za situaciju u kojoj se poduzetnici nalaze, učinivši sve prave korake kako bi poduzetništvo, u našem slučaju ugostiteljstvo, nekako preživjelo. Otpisi najmova, besplatno širenje terasa, suspenzija poreza na potrošnju i mnoge druge konkretne mjere žestoko su ih udarile po džepu, no pokazali su svijest. Zahvaljujemo Županiji koja se dugo i uporno, ali bez reakcije središnje države, pokušava izboriti za koncesionare. Zahvaljujemo i županijskom SCZ koji nastoji pronaći model kojim će, uz maksimalnu osjetljivost na ljudsko zdravlje, spasiti i ono poduzetništva što se spasiti da, mada središnji Stožer, kao i čitava Vlada nakon izbora, u ovom slučaju pokazuje i novi, dosad neviđeni simptom korone – nedostatak sluha, čak ni odgovora prema Stožeru CZ PGŽ.

Tražimo pristup kreditnim linijama za očuvanje likvidnosti, investicije i porezne olakšice

Ne tražimo besplatan novac, velika većina nas ionako ne ostvaruje pravo na daljnje potpore za naše djelatnike, niti vjeruje kako je rješenje za hrvatsko gospodarstvo u beskrajnim potporama, već pristup kreditnim linijama za očuvanje likvidnosti, investicije i porezne olakšice kako bismo konsolidirali poslovanja i zadržali naš najvažniji resurs – ljude. Tražimo da HAMAG i HBOR rade ono što je Vlada obećala da će raditi, kao i poslovne banke koje štite svoju aktivu i ne oslobađaju sredstva na tržište unatoč relaksaciji od strane HNB. Ignoriranjem ovog realnog i velikog problema od strane vladajućih ne znači da će problem nestati, mada strahovito podsjeća na "Družbu Pere Kvržice" u kojoj se Budala s problemom crkvenog zvona koje mu pada na glavu bori zatvaranjem očiju.

Svjesni smo kako je UUKI nedovoljno jaka da se uhvati s vladajućima u koštac no vjerujemo kako možemo, uz pomoć Nacionalne udruge ugostitelja i Udruge Glas poduzetnika, biti impuls koji će pokrenuti i druge naše kolege diljem Republike Hrvatske, i to ne samo ugostitelje, već i mnogobrojne druge poduzetnike. Kako smo ugostitelji, ne možemo zastupati astronaute već samo našu struku ali svjesni smo da je nužno strukturalno opće rješenje.

Kako bismo mogli stvarati, i kao poduzetnici poduzimati i plaćati poreze iz kojih se trebaju financirati oni kojima je i teže nego nama, tražimo za ugostiteljstvo i slične radno intenzivne djelatnosti:

  • Preferencijalnu stopu na hranu, od 13 ili 10% (po zakonu o hrani - jelo, kavu, pivo, sokove, vodu i vino)

Zašto? Jer su nam bankarski koeficijenti u crvenom, za cijelu struku - budući da banke ne očekuju da ćemo im moći vratiti posuđeni novac. Trebamo da indikatori kroz proaktivnu poreznu politiku uđu u žuto kako bismo mogli dobiti:

  • Pristup kreditnim linijama za likvidnost (komercijalne banke, HAMAG)
  • Pristup kreditnim linijama za investicije (komercijalne banke, HBOR)

Dopustite nam da radimo. Da plaćamo svoje ljude, da plaćamo najamnine, najmove naših prostora, naknade za terase i komunalne usluge lokalne samouprave. Dopustite nam da plaćamo naše poreze, jer iz spaljene zemlje neće biti plodova. Vjerujemo da radite što smatrate ispravno, no dopustite i struci da Vam kaže da ste pogriješili."

"Zatvaramo danas kako bismo ostali otvoreni sutra"

Dio ugostitelja u Istri na stolove svojih lokala stavio je obavijest o prosvjedu te osnovne informacije o tome zašto prosvjeduju i što traže.

Traže obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka 2021.

"Sam naziv akcije ukazuje na ono što predstavlja te ukazuje na važnost brzine reakcije u svrhu očuvanja radnih mjesta u narednim mjesecima. Simboličko privremeno zatvaranje ugostiteljskih objekata ima za namjeru ukazati na mogućnost da tih sat vremena postane puno dulji vremenski period. Kako bi se to spriječilo, ugostitelji od odgovornih tijela zahtijevaju obustavu naplate PDV-a do 01. ožujka 2021., sniženje stope PDV-a na hranu, što uključuje i pića, na 10% te potpore kroz kredite za likvidnost i investicije u suradnji s HAMAG BICRO-om i HBOR-om", poručuju ugostitelji.

40 posto ih misli da neće opstati do sljedeće sezone ako ostanu postojeći uvjeti

Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre provela je anketu na uzorku od 500 ugostitelja, od kojih, navode, 60 posto bilježi pad u poslovanju od preko 50 posto, dok gotovo 40 posto smatra da u trenutnim uvjetima neće opstati do sljedeće sezone. Osim toga, dodaju, 80 posto poslodavaca u ugostiteljstvu bit će prisiljeno otkazivati ugovore djelatnicima uslijed pada poslovanja i ostalih nepogodnosti koje su ih snašle. 

"Ono što je trebalo biti rekordna sezona pretvorilo se u borbu za opstanak zbog negativnog utjecaja pandemije koronavirusa. Lockdown pod kojim je završio cijeli svijet najveći je dosad zabilježen u povijesti čovječanstva te će ostaviti značajan trag na svim granama gospodarstva, a posebice na turizmu i ugostiteljstvu. Dosad donesene mjere očuvale su preko 700.000 radnih mjesta i spasile hrvatsku ekonomiju do početka turističke sezone, ali to rješenje nažalost samo je privremen spas", stoji u priopćenju.

"Turizam kao sektor gospodarstva velikim udjelom sudjeluje u BDP-u Hrvatske. Uska povezanost turizma s ugostiteljstvom i event industrijom čini ih međuovisnima, odnosno opstanak jednog ključan je i apsolutno nužan za opstanak drugog. U naporima da zadrže istu razinu ponude na koju su gosti navikli, ugostitelji su u potpunosti iscrpili sve resurse koje imaju na raspolaganju te za njih daljnje poslovanje nije moguće bez određenih mjera i pomoći", rekao je Vedran Jakominić, potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, inače poznati riječki poduzetnik i vlasnik popularnog King's Caffea.

Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre poziva ugostitelje svoje regije da se pridruže akciji "5 do 12" i 10. rujna zatvore svoje objekte na 60 minuta te time osvijeste odgovorna tijela da zbilja jest "5 do 12" da se poduzmu daljnji koraci. Također pozivaju sve građane na solidarnost i razumijevanje za period u danu u kojem će ugostiteljski objekti biti zatvoreni kako bi podržali akciju.

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.