Udruženi zločinački pothvat carinika i poreznika protiv Hrvatske

Foto: Index/Pixsell/Marko Lukunić

SVI oni koji u novinarima, udrugama i ostalim kritičarima vlasti vide neprijatelje države, trebali bi uočiti kakvu štetu našoj zemlji nanose poreznici i carinici, koji su posljednjih tjedana krenuli u akciju s one strane pameti.

Naime, država koja nije uspjela poslati u zatvor nijednog visokopozicioniranog političara uhvaćenog u velikoj korupcijskoj aferi, sada se odlučila okomiti na cvjećare, pekare, ribarnice, vlasnike štandova. Okomila se na naše susjede, ljude koji dijele sudbinu svih nas, ljude koji samo pokušavaju preživjeti u državi koja gazi one najslabije da bi održavala na životu one najjače - nakačene na državnu sisu poput ovisnika na špricu.

U posljednjih nekoliko dana objavili smo nekoliko primjera terora koji tjednima provode carinici i poreznici. Cvjećarnica je zatvorena zbog 10 kuna. Ribarnica zbog 15. Pekara zbog 24 kune.

Što je država korumpiranija, to je više zakona

"Corruptissima republica plurimae leges - što je država korumpiranija, to je više zakona", napisao je rimski senator i povjesničar Tacit prije gotovo 2000 godina. I to u Hrvatskoj zna svatko tko se bavi bilo kakvim privatnim biznisom, bila to prodaja cvijeća ili proizvodnja vijaka.

Imate manjak u blagajni? Kaznit će vas. Imate višak u blagajni? Kaznit će vas. Niste na silu ugurali račun u ruku poreznog inspektora? Kaznit će vas. Nedostaje vam jedno slovo na računu? Kaznit će vas. Propisa i nameta je toliko da je u praksi svaki poduzetnik u svakom trenutku u nekoj vrsti prekršaja.

No ono što posebno fascinira u najnovijem valu porezno-carinskog terora jest obijest kojom ti uhljebi pristupaju svom "poslu". Dok jedan Ivica Todorić, od čijeg su Agrokora poreznici "mudro" okretali glavu, slobodno šeće po Londonu, njegov bivši zaposlenik Zdravko Marić na male poduzetnike šalje nemilosrdne uhljebe koji zatvaraju obrte i male firme zbog trivijalnih prekršaja.

Još je zanimljivije da zatvaranjem malih firmi i obrta, bilo ono privremeno ili trajno, država zapravo gubi novac. Koja je matematička logika iza zatvaranja firme zbog viška od par kuna u blagajni? Zatvoreni obrti ne plaćaju ni poreze ni plaće svojim radnicima, što znači da carinici i poreznici aktivno rade na konačnom uništenju ionako polumrtvog hrvatskog gospodarstva.

Carinici i poreznici kao Superhik, čak su i čikaški mafijaši bili suptilniji

Nedavno je Index pisao o primjeru koji zvuči kao da je ispao iz Alan Forda, konkretno iz neke od epizoda o Superhiku. Poreznici su, naime, upali u kafić s rješenjem o poreznom dugu, a potom su doslovce rovali po blagajni i htjeli uzeti gotovinu kako bi naplatili kaznu. Ako iznos u blagajni nije dovoljan da se dug namiri, dolaze svaki dan dok se ne naplate. Čikaški mafijaši koji su po restoranima i kafićima prodavali "zaštitu", bili su suptilniji od njih.

Što mislite, kako će na teror poreznika i carinika reagirati vlasnici malih obrta i firmi? Mislite da će pokorno platiti kazne i ostati raditi u Hrvatskoj? Naravno da neće, pridružit će se stotinama tisuća onih koji su već pobjegli iz Hrvatske. Šteta koja se ovom akcijom nanosi našoj domovini teško je mjerljiva i upravo se zato akcija kodnog imena "Uzmi poduzetniku da nahraniš uhljeba" ne može opisati nikako drugačije nego - udruženi zločinački pothvat. 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.