Udruga poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske: Stožer se pogubio oko tržnica

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

UDRUGA obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske Život u srijedu je poručila kako se Nacionalni stožer, uz sve dobro što je napravio oko sprječavanja koronavirusa, "pogubio" kada su u pitanju poljoprivreda i tržnice.

"Uz sve dobro što je Nacionalni stožer napravio oko sprečavanja koronavirusa, na tržnicama i poljoprivredi je sve krivo rađeno te se tu pogubio", tvrdi stožer udruge Život u dopisu ministrici poljoprivrede Mariji Vučković.

Već dva dana tržnice čekaju na rad, Stožer javlja drugačije

Pritom navode kako su već dva dana pojedine tržnice spremne za rad, ali se još uvijek čeka dozvola Stožera s jučerašnjim obrazloženjem da većina tržnica nije spremna.

"To je apsolutno loša procjena jer poljoprivrednici ne mogu više čekati te je trebalo donijeti dozvolu za otvaranje tržnica i kako se koja tržnica pripremi za rad po njihovim uputama, mogla bi se odmah otvoriti", ističu iz Udruge.

Smatraju i kako je resorno Ministarstvo poljoprivrede trebalo na stožer vršiti pritisak i davati informacije o specifičnosti rada u poljoprivredi pa onda ne bi bio toliki problem s tržnicama i propusnicama, koji u nekim segmentima još traje.

"Osim toga, po svemu ispada da se tržnice nisu trebale ni zatvarati, osim dva-tri dana dok se ne pripremi rad tržnica na siguran način", smatraju u udruzi Život. 

"Mnogima je cilj da se domognu ministarskih pozicija"

U dopisu poručuju ministrici Vuković i kako je "krajnje vrijeme da razmisli o sudbini svojih suradnika (pomoćnika, državnih tajnika, voditelja uprava) koji već desetljećima sjede u Ministarstvu poljoprivrede i sukreatori su odluka koje izravno štete hrvatskoj poljoprivredi, a posredno i samoj ministrici, kao i bivšim ministrima".

Tvrde pritom kako je "očito da je mnogima od njih jedini cilj djelovanja domoći se ministarske pozicije i spremni su podmetanjem loših mjera, zakonskih prijedloga i odluka (što je posebno vidljivo i iz zadnjih odluka vezanih uz situaciju s covid-19 pandemijom i otvaranjem tržnica) potkopavati rad ministrice". 

"Nije problem u ministrima, problem je u ministarstvima! Ne možemo od ljudi koji su nas doveli u ovakvo stanje očekivati da će nas iz istoga i izvući", smatraju u udruzi Život.

Traže i da se prestane s razvijanjem tuđih ruralnih krajeva. "Pod utjecajem 25 godina loših poljoprivrednih politika i uvozno-trgovačkog lobija, mi smo umjesto razvijanja vlastitih ruralnih krajeva razvijali tuđe ruralne krajeve", ističe u dopisu Stožeru udruge Život.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.