Učenicima iz videa s Indijancem sada prijete, Trump stao na njihovu stranu

Screenshot: Youtube/Indigenous Peoples March Washington

ZBOG prijetnji nasiljem koje su dobili, američka policija pripremila je plan zaštite za učenike Srednje katoličke škole Covington u Coloradu čija snimka iz Washingtona je izazvala zgražanje. A za učenike koje su mnogi osudili zbog navodnog rasističkog ponašanja zauzeo se i predsjednik Donald Trump.

>> Vidjeli ste video u kojem se mladi trumpovci rugaju Indijancu? Pojavio se novi

Podsjetimo, učenici ove privatne muške srednje škole, mahom bijelci, mnogi od njih s kapama i majicama s predizbornim sloganom Donalda Trumpa "Učinimo Ameriku ponovo velikom" (Make America Great Again), snimljeni su kako, barem kako se na prvi pogled čini, okružuju i ismijavaju starijeg Indijanca koji svira i pjeva na National Mallu u Washingtonu. 

Jedan od njih, kasnije identificiran kao Nick Sandman, stoji izuzetno blizu Indijancu i vijetnamskom veteranu Nathanu Phillipsu i nepomično zuri u njega, s podrugljivim smiješkom na licu, dok se njegovi kolege smiju, galame i gestikuliraju na način koji se čini kao ismijavanje Indijančeva napjeva. Ova bizarna konfrontacija ipak nije prešla u fizički obračun, ali ni mlađi bijelac ni stariji Indijanac očito nisu htjeli uzmaknuti.  

Jesu li djeca iz Kentuckyja stvarno rasistički napala Indijanca?

No druga snimka koja se pojavila u međuvremenu bacila je drukčije svjetlo na incident. Na njoj se vidi grupica crnih odraslih muškaraca koji tvrde da su članovi sekte zvane Crni hebrejski Izraeliti, koja vjeruje da su neki Afroamerikanci potomci jednog od 12 izraelskih plemena, kako izazivaju i vrijeđaju srednjoškolce koji su na washingtonski National Mall došli povodom tamošnjeg Hoda za život, prosvjeda za zabranu pobačaja. Crni "Izraeliti" zasipaju rasističkim uvredama i obližnje Indijance koji su sudjelovali na Hodu domorodaca i druge prolaznike.  

I zaista, na snimci se može čuti kako crni prosvjednici vrijeđaju praktički sve oko sebe, a prvenstveno bijelce. "Hrpa pedera koji zlostavljaju djecu", kaže jedan od njih svećeniku koji je bio s učenicima, dok učenike nazivaju "pompoznim gadovima", "djecom incesta", "pećinskim ljudima", "budućim školskim ubojicama", "mladim Klanovcima" i "bjelčugama" (eng. crackers), a jednog crnog prolaznika koji se zauzeo za njih "crnčugom" (eng. coon).

"Najveći terorist na svijetu je muškarac, žena i dijete blijedog lica", kaže pripadnik crnačke sekte na vrhuncu svog rasističkog ispada, pa nastavlja: "Amerika nikad nije bila velika. Bila je velika samo za vas proklete Južnjake (eng. peckerwoods)."

Također, na snimci se vidi kako je Phillips taj koji je, zajedno s drugima s Marša urođenika, došao među učenike koji su stajali na mjestu, a ne obrnuto.

Trump se u cijelu kontroverzu umiješao tvitom koji je objavio jutros, a na koji ga je očito i ovaj put inspiriralo gledanje emisija na Fox Newsu.

"Izgleda da su Nick Sandman i učenici Srednje katoličke škole Covington bili tretirani nepravedno s preuranjenim sudovima koji su se pokazali pogrešni - oklevetani su od strane medija. To nije dobro, ali vraćaju se naveliko! 'Nova snimka pokazuje da su mediji bili u krivu oko susreta između tinejdžera i domorodačkog Amerikanca'", piše Trump, citirajući desničarskog voditelja Fox Newsa, Tuckera Carlsona, kojeg je i tagirao. 

Carlson se u svojoj emisiji, u kojoj se ni inače ne ustručava od žestokih napada na američke ljevičare, liberale i kritičare Trumpa općenito, obrušio na medije, korisnike društvenih mreža i javne ličnosti koji su osudili učenike kao privilegirane rasiste. 

A učenik koji u videu stoji lice u lice s Indijancem se i sam obratio javnosti, tvrdeći da je "prestravljen što su toliki ljudi povjerovali u nešto što se nije dogodilo - da su učenici iz njegove škole skandirali ili se ponašali na rasistički način prema Afroamerikancima ili američkim domorocima".

"Nisam to radio, nemam mržnju u svome srcu i nisam svjedočio ničemu takvom od strane mojih kolega", dodao je Sandman, objašnjavajući da su počeli glasno skandirati kako bi nadjačali uvredljive povike "Crnih Hebreja", ne da bi zastrašili ili ismijavali Phillipsa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.