HRVATSKO ŠKOLSTVO

Učenici iz Zagreba morali su kupiti tablete za 4000 kn. Nazvali smo ravnatelja

Foto: Index/Grafička škola/Google Street View

NAKON što smo pisali da su učenici u Grafičkoj školi u Zagrebu dužni doći u školu s "potvrdom o uplati povećanih materijalnih troškova", koji iznose 600 kuna za zanimanja web dizajner, medijski tehničar, grafički urednik dizajner i grafički tehničar, dok za zanimanja grafički tehničar tiska i dorade te grafičar tiska i dorade iznose 500 kuna, javili su nam se bivši učenici te škole. Oni su pak morali kupiti iPade koji su koštali 4000 kuna.

"Nas 30 učenika iz generacije 2013./2014. koji smo se obrazovali za medijske tehničare i web dizajnere, da bismo smjeli pohađati nastavu u Grafičkoj školi, bili smo prisiljeni kupiti najskuplje iPade od 4000 kuna. Roditelji su za njih izdvajali od plaća kakve god da one jesu. Uz te 'dragocjene' tablete obavezno je bilo kupiti hrvatsku aplikaciju za održavanje nastave na tabletima u iznosu 900 kuna po osobi. Aplikaciju je proizvela neka mala firma, nije radila ni mjesec dana pa smo nakon brisanja s uređaja instalirali besplatne aplikacije s AppStorea koje su nam služile do kraja školovanja jednom mjesečno, čisto tako jer ih već imamo", ispričao nam je bivši učenik Grafičke škole.

"Škola je kupila aplikaciju, a učenici uređaje"

Navodi kako ravnatelj Dubravko Deželić nikad nije snosio posljedice iako su, kaže, učenici vršili pritisak na njega da im vrati novac, no odgovora nikad nije bilo.

Razgovarali smo s ravnateljem Grafičke škole Dubravkom Deželićem koji je za Index rekao da je točno da su roditelji morali kupiti iPade koji su koštali 4000 kuna, ali da nije točno da su morali kupiti aplikaciju od 900 kuna.

"Aplikaciju je platila škola, a učenici su platili uređaje. Time smo pokazali koliko smo mi godinama ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja koje je tek kasnije krenulo s uvođenjem tableta u nastavu. To se pokazalo kao pozitivno iskustvo, tablet su imali djeca u 2., 3. i 4. razredu koja su se školovala za web dizajnere. Ta su djeca zadržala tablete nakon završetka škole", rekao nam je ravnatelj.

Nakon što smo mu rekli da je logično da su ih zadržali jer su tableti bili njihovo vlasništvo zato što su ih kupili njihovi roditelji, na to je samo rekao da je škola jako puno uložila u tu generaciju.

Zašto nije radila aplikacija? Ravnatelj: Krivi su učenici

"Škola je napravila Wi-Fi mrežu kako bi ti učenici mogli koristiti tablete u cijeloj školi. Uz to smo financirali i nabavu tableta za dva učenika i nastavnike, a i pomogli smo onim roditeljima koji su bili u blokadi pa neku ratu nisu platili. Mi smo uložili u tu generaciju, a to što je netko nezadovoljan jer aplikacija nije radila je druga stvar. Učenici su tablete zatrpavali igricama i fotografijama pa im je štekala aplikacija. Proizvođač aplikacije nije predvidio situaciju da učenici upadaju na projektor i nije predvidio blokadu ulaska na Facebook pa su učenici to zlorabili. Moguće je da netko od nastavnika nije mogao koristiti aplikaciju jer bi uslijed projekcije učenik upao s nekim svojim spotom i glupošću. Utoliko je bio manjkav sustav, manjkavo je bilo ponašanje učenika, vjerojatno onih koji su vas zvali. Uvijek imate zlobne učenike koji usprkos tome što se dobro radi, nađu razlog da protestiraju", rekao nam je ravnatelj.

Nakon te generacije više nisu tražili učenike da kupuju iPade

Kaže i kako nakon te generacije više nisu učenike tražili da kupe Appleove tablete, jer su čuli da će ih nabaviti resorno.

"Zašto da forsiram roditelje, čekat ćemo ministarstvo", rekao je Deželić.

Pitali smo ga i zašto učenici sad na početku godine školi moraju platiti 500 ili 600 kuna.

"Mi smo strukovna škola, imamo 176 računala, nama su potrebna enormna sredstva samo za održavanje tih računala. A gdje su još ostali materijali", rekao nam je ravnatelj Grafičke škole.

Podsjetimo, isto pitanje ravnatelju smo postavili i jučer. Umjesto da nam odgovori, poručio je sljedeće:

"Kada bi novinare zanimalo funkcioniranje školstva i škole, a ne senzacionalizam, onda bi dolazili na poziv škole i samim time bili bi informirani o specifičnostima svake škole, a posebno strukovnog obrazovanja. Što se tiče informiranja javnosti, ona javnost koja mora biti informirana, a to su roditelji, bit će o tome i svim ostalim pitanjima informirani na roditeljskim sastancima 18. i 19 rujna."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.