U skrovištu talijanske mafije pronađene ukradene Van Goghove slike

Screenshot: YouTube

DVIJE ukradene slike Van Gogha pronađene su u raciji talijanske anti-mafijaške policije u Napulju. "Pogled na more u Sheveningenu" i "Napuštanje crkve u Nuenu" ukradene su 7. prosinca 2002. u Amsterdamu. Prema prvim saznanjima, platna su izvađena iz originalnih okvira, ali su i dalje neoštećena i "u relativno dobrom stanju."

Talijanska policija slike je pronašla u skrovištu napuljske mafijaške organizacije Camorra, a kada će slike biti vraćene u Muzej Vincenta Van Gogha nije poznato.

Vrijednost slika nije poznata, ali Van Goghove slike su na dražbama gotovo uvijek prodavane za milijune dolara. Ukradene slike nastale su 1882. i 1885. godine.

Kroz prozor do skupocjenih slika

Slike su ukradene u noći s 6. na 7. prosinca 2002. godine iz Muzeja Van Gogha, kada su se lopovi ljestvama popeli na krov, koji su potom čekićima razbili stakla na prvom katu i tako ušli u muzej. Za krađu su  optužena dva Nizozemca, ali oni su tvrdili svoju nevinost.


U trenutku krađe u muzeju su se nalazile stotine skupocjenih umjetničkih djela, a ukradene slike su skinute sa zidova u glavnoj izložbenoj dvorani. Ova krađa je zbunila mnoge jer su tu večer čuvari bili u patrolama, a i sigurnosni sistem s infra-crvenim svjetlima je radio cijelu noć. Ipak, krađa je otkrivena tek u jutarnjim satima kada je muzej trebao početi s radom.

Nijedno djelo nije bilo osigurano te su bila posuđena od nizozemske vlade.

Sliku posvetio ocu svećeniku

Vincent Van Gogh rođen je 1853. godine i smatran je najvećim nizozemskim slikarom poslije Rembrandta. Do svoje smrti 1890. godine naslikao je stotine djela, od kojih samo dva morska pejzaža  dok je živio u Nizozemskoj. Jedan od njih je upravo danas pronađeni "Pogled na more u Scheveningenu" nastao 1882. dok je živio u Haagu. Pejzaž prikazuje i čestice pijeska koje je vjetar nanio dok je Van Gogh slikao to djelo.

Drugo ukradeno djelo "Napuštanje crkve u Nuenu" naslikao je za svoju majku, ali djelomice i za oca, koji je postao svećenik 1882. godine prikazujući vjernike i vjernice koje su nosile vela. Slika je posebna i po tome što je naslikana crkva u selu u kojem je Van Goghov otac bio svećenik. Najpoznatija djela ovog autora su Zvjezdana noć, Portret dr. Gacheta i Suncokreti, a umro je počinivši suicid 1890. godine u Francuskoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.