U Rumunjskoj usvojena kontroverzna pravosudna reforma

Foto: Hina

DONJI dom rumunjskog parlamenta, kojim dominiraju socijaldemokrati, usvojio je na burnom sastanku dva vrlo sporna zakona koji bi, prema mišljenju oporbe, mogli suziti neovisnost pravosuđa i oslabiti borbu protiv korupcije.

Nekoliko tjedana tisuće ljudi prosvjeduju svake nedjelje u Rumunjskoj i traže od parlamenta da odustane od tih planova, koje kritiziraju i Bruxelles i Washington.

Oni su ipak usvojeni sa 177 glasova za i 79 protiv.

"Podrediti pravosuđe"

"Vaš je cilj podrediti pravosuđe", rekao je većini oporbeni zastupnik desnog centra Stelian Ion, a njegov kolega Lucian Stanciu Vizitez upozorio je na početak diktature stranke-države.

Ta dva zakona, koje još treba potvrditi senat, smanjuju prava antikorupcijskog tužiteljstva (DNA), koje više neće moći istraživati suce.

"Želimo neovisno pravosuđe", rekao je zastupnik i bivši socijaldemokratski ministar pravosuđa Florin Iordache, koji je prošle zime pokušao ublažiti kazneni zakon i potaknuo neviđene prosvjede.

Eliminiranje sankcija

Zastupnici su također usvojili zakon koji ublažava, ili čak eliminira sankcije zastupnicima i javnim dužnosnicima koji se nađu u sukobu interesa.

U ponedjeljak je Skupina država protiv korupcije (Greco), tijelo Vijeća Europe, objavio da pokreće hitne procjene novog zakonodavstva u Rumunjskoj i Poljskoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.