U Poljskoj rekordan broj umrlih, a u Ukrajini novih slučajeva

Foto: Epa

UKRAJINA je u subotu imala rekordan broj novozaraženih koronavirusom, a Poljska najviši broj umrlih od početka pandemije.

Ukrajina, država s gotovo 42 milijuna stanovnika, u petak ima rekordna 12.524 slučaja zaraze koronavirusom, što je rast s 11.787, koliko ih je bilo dan ranije. 

Sveukupan broj zaraženih od početka pandemije u Ukrajini iznosi 525.176, a umrlo je 9508 ljudi. "Ovo je rat, virus svakog dana odnosi živote Ukrajinaca", rekao je ministar zdravstva Maksim Stepanov. 

Lockdown u Ukrajini

Ukrajina visoke brojke ima od rujna, zbog čega je vlada uvela potpuno zatvaranje tijekom vikenda koje stupa na snagu od subote i trajat će do kraja mjeseca. Vlasti nekih gradova najavile su da će ignorirati vladinu odredbu kako bi izbjegle pogoršanje ekonomske situacije. 

Susjedna Poljska u subotu je pak imala najviši broj smrtnih slučajeva s koronavirusom, njih 548. Ukupno je u toj državi s 38 milijuna stanovnika s covidom-19 umrlo više od 10 tisuća ljudi.

Poljska u subotu ima 25.571 novi slučaj, nešto niže od rekordnog broja od 7. studenog kad je bilo 27.875 novih zaraza. 

Poljski premijer Mateusz Morawiecki je prije dva dana kazao kako nema potrebe za karantenom na razini cijele države, dodavši kako su brojevi prvi put u dva mjeseca počeli padati. 

Poljska na snazi ima školovanje na daljinu, zatvorila je restorane i većinu dućana u trgovačkim centrima. Zabranjena su okupljanja više od pet ljudi. 

Situacija u Češkoj

Češka u subotu ima 7357 novih slučajeva zaraze, što je i dalje niže od nedavnih visokih brojki zabilježenih prije no što su postrožene restriktivne mjere. 

Ta država s 10,7 milijuna stanovnika imala je najviši omjer zaraženih na ukupan broj stanovnika. U subotu je preminula još 171 osoba, čime je ukupan broj narastao na 5926. Ipak, Češka je u tjednu do petka imala prvi sedmodnevni period od prve polovice listopada s manje od 10 tisuća novih slučajeva. 

Češke vlasti razmatraju ublažavanje dijela restrikcija uvedenih od listopada. Sljedeći tjedan će se učenici osnovne škole vratiti u učionice, iako će ostali ostati kod kuće. Restorani, mjesta za zabavu, teretane i trgovine s robom koja nije esencijalna ostat će zatvoreni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.