U Njemačkoj nedostaje oko 30.000 majstora

Ilustracija: Dino Stanin/Pixell

DOBRIH majstora u Hrvatskoj još ima, ali oni imaju svoju cijenu, piše Deutsche Welle. Sve se češće događa da majstora koji su prije “u fušu" znali napraviti neki posao – više jednostavno nema. Otišli su u Njemačku ili u neku drugu zemlju Europske unije.

U Njemačkoj postoji velika potreba za zanatlijama

S druge strane, predsjednik Udruge njemačkih obrtnika Hans Peter Wollseifer tvrdi kako i dalje postoji golema potreba za zanatlijama u Njemačkoj. I to u gotovo svim sektorima - od građevine, sanitarnih instalacija i montažera pa do cestogradnje i telekomunikacijskih tehničara.

U Njemačkoj nedostaje čak i mesara i stručnjaka u prehrambenom sektoru.

A majstorske radionice moraju odbijati poslove jer nemaju dovoljno ljudi. Razmjer tog nedostatka bi mogao ugroziti i velike gospodarske poduhvate poput obnove njemačkih autocesta i mostova ili uspostava bolje telekomunikacijske mreže.

Nedostaje 30.000 majstora

I šef njemačkog Zavoda za zapošljavanje Detlef Scheele tvrdi da zanatske radionice još jedva mogu priuštiti nekome dati otkaz. Wollseifer kaže kako nedostaje 30 tisuća majstora čitavog niza usmjerenja i kako im je sad velika nada novi Zakon o zapošljavanju stručne radne snage iz država izvan EU-a koji stupa na snagu početkom ožujka. 

“Jasno nam je da neće već 1. 3. svih 30.000 majstora stajati na vratima", kaže Wollseifer. 

Njemačkim zanatlijama ide dobro. 2019. godine su opet povećali ukupan promet i porast će vjerojatno biti oko 4 posto.

“Za sljedeću godinu se u nekim sektorima pokazuju slabosti u dinamici, ali ukupno uzevši očekujemo rast i dalje preko 3 posto”, rekao je Wollseifer.

No majstorima je Njemačka tek umjereno zanimljiva

Ipak, majstorima je Njemačka tek umjereno zanimljiva. Prema ispitivanjima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, Njemačka je tek na dvanaestom mjestu među razvijenim industrijskim nacijama po atraktivnosti. 

Dobre satnice, ali i veliki porezi

Premda su satnice dobre, porezi i nameti također su veliki. A u Njemačkoj je skupo za živjeti. Osim toga, Njemačka se još uvijek guši u papirima. Pogotovo za stručnjake izvan EU-a, veliko je pitanje hoće li im u Njemačkoj biti priznata njihova kvalifikacija ili će opet morati u školsku klupu.

Čitav niz zemalja i u Europskoj uniji je mnogo manje fiksiran na svjedodžbe i papire – sve dok se posao radi dobro. A čini se kako je i u tome Hrvatska krenula njemačkim putem – no, bez njemačkih plaća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.