U New Yorku će na dražbi biti ponuđene umjetnine iz nacističke Njemačke

Screenshot: Google Street View

OKO 200 umjetničkih djela iz kolekcije židovskoga odvjetnika Ismara Littmanna (1878. - 1934.), koja su u tajnosti donesena iz nacističke Njemačke u Sjedinjene Države, bit će ponuđeno na dražbi u New Yorku.

Crteži, bakropisi i litografije

U ponudi u akcijskoj kući "Swan Galleries NY" većinom će se naći crteži, bakropisi i litografije koji su pripadali kolekciji od oko 6000 umjetničkih djela, koliko ih je prikupio Littmann.

Na aukciji će biti ponuđena umjetnička djela koja je iz Njemačke prije Drugog svjetskog rata iznio Littmannov sin koji se nastanio u Teksasu.

Potpredsjednik aukcijske kuće Todd Weyman kazao je da je kolekcija značajna zbog jedinstvenog fokusa na njemačke radove.

Littmann je prijateljevao s brojnim umjetnicima čija je djela skupljao. Među njima su bili Otto Miller Diflo i Heinrich Tischler, no restrikcije nametnute židovskim odvjetnicima, uvedene po dolasku nacista na vlast, rezultirale su propašću Littmannova djelovanja.

On je 1934. godine počinio samoubojstvo, no njegov sin Edward, koji je 1933. emigrirao u SAD, nakon očeve se smrti vratio u Njemačku i odande uspio u Sjedinjene Države prebaciti oko 800 umjetničkih djela, kazao je sin Edwarda Littmanna, danas 81-godišnji John Littmann.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.