U Libiji nestale dvije i pol tone uranija

Ilustracija: Shutterstock

U LIBIJI je nestalo oko dvije i pol tone prirodnog uranija, priopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA). Inspektori IAEA-e su u utorak tijekom posjeta Libiji otkrili da nedostaje 10 kontejnera s oko dvije i pol tone uranija, u obliku koncentrata uranijske rude, na mjestu gdje su vlasti prijavile da je uskladišten, piše Reuters.

IAEA je navela da će provesti dodatne provjere kako bi se razjasnilo okolnosti pod kojima je nestao uranij i utvrdilo gdje se trenutno nalazi. Nije navedeno o kojoj je lokaciji riječ.

Libija je 2003. odustala od svog programa za razvoj nuklearnog oružja, dok je na čelu države bio Muamer Gadafi. Poslije Gadafijevog svrgavanja 2011. Libija je zapala u veliku političku krizu. 

Od tada je politička kontrola u zemlji podijeljena između privremene vlade u glavnom gradu Tripoliju i druge na istoku zemlje, koju podržava vojni moćnik Khalifa Haftar. Privremena vlada trebala je trajati samo do izbora zakazanih za prosinac 2021., no oni još uvijek nisu održani.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.