U Jemenu ubijen radikalni islamist Anwar al-Awlaki

JEMENSKO ministarstvo obrane priopćilo je kako je ubijen Anwar al-Awlaki, radikalni islamist rođen u SAD-u, a koji je bio povezan s jemenskom podružnicom al-Qaide, piše BBC.

U priopćenju ministarstva, koje je novinarima poslano SMS porukom,  stoji samo kako je terorist Anwar al-Awlaki ubijen zajedno s nekoliko suradnika.

Plemenski izvori agenciji AFP rekli su kako je ubijen u zračnom napadu u istočnoj provinciji Marib, za koju se vjeruje kako je al-Qaidino uporište. Zasad se ne zna jesu li za njegovu smrt odgovorni jemenski vojnici ili američke snage.

BBC-jev dopisnik Gordon Correra rekao je da je al-Awlakijevo ubojstvo, ako se potvrdi, od velike važnosti, jer on je putem svoje uporabe medija vrlo lako privlačio pažnju ljudi podložnih radikalizmu.

Awlaki je proteklih godina bio u bijegu, a u Jemenu se nalazio od 2007. godine. Vlasti SAD-a prozvale su ga "globalnim" teroristom te su ga sumnjičile zbog brojnih napada, a američki dužnosnici opisali su ga kao vođu al-Qaide na Arapskom poluotoku.

Vjeruje se kako je bio umješan u ubojstva u vojnoj bazi  Fort Hood u Teksasu, pokušaju napada na zrakoplov u Detroitu na Božić 2009. godine te da je imao veze s neuspješnim bombaškim napadom na njujorškom Times Squareu.

Kada je tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća bio imam u džamiji u San Diegu, njegovim su vjerskim službama prisustvovala dva muškarca koja su kasnije, 11. rujna 2001. godine otela jedan od aviona.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.