U Irskoj ponovno zatvorene zračne luke zbog vulkanskog oblaka



ZBOG nove nakupine oblaka pepela koji je s Islanda došao do Irske, zračni prostor na zapadu Irske ponovno je zatvoren danas, samo nekoliko sati nakon što je proglašeno da zrakoplovi tamo i u Velikoj Britaniji smiju slobodno letjeti.

Vjetar koji puše prema jugu je u zadnjih nekoliko dana uspio skupiti sav pepeo vulkana Eyjafjallajokul u jedan veliki oblak promjera 1.600 kilometara, a iz sata u sat sve više raste. Eurocontrol, centralna agencija za kontrolu europskog zračnog prostora, napominje kako pepeo predstavlja novi problem, jer se diže na visinu od 10.500 metara, na kojoj inače lete transatlantski letovi.

Irska zračna uprava navodi kako bi oblak mogao preći preko irske obale tijekom dana, zbog čega se zatvara nekolicina zračnih luka. Ipak, zračne luke u Dublinu, Corku i Waterfordu ostaju otvorene.

Ovaj tjedan je vulkanski oblak već uzrokovao probleme u Velikoj Britaniji i Irskoj, a moralo se zatvarati zračne luke na jedan dan. To su prva zatvaranja zračnih luka od razdoblja između 14. i 20. travnja, kad je cijela Europa bila prizemljena.

Britanci ne očekuju da će pepeo doći do njihovog zračnog prostora. Sve dok Eyjafjallajokul ne prestane izbacivati pepeo, za što se ne zna kad će se dogoditi, postoji prijetnja daljnjeg zatvaranja zračnog prostora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.