Švicarci prosvjedovali protiv Hrvatske: "Ondje krše ljudska prava izbjeglica"

Foto: Facebook

ŠVICARSKI mediji javljaju da je u subotu poslijepodne ispred zgrade parlamenta u Bernu nekoliko stotina ljudi prosvjedovalo protiv deportacije tražitelja azila u Hrvatsku. Švicarska mora ponuditi izbjeglicama "dostojanstven prihvat", zahtijevali su prosvjednici okupljeni u glavnom gradu Švicarske.

Prema njihovom mišljenju, Hrvatska nije sigurna zemlja za vraćanje izbjeglica. O tome svjedoče i brojni izvještaji o nečovječnom postupanju i nasilju koje doživljavaju izbjeglice u Hrvatskoj, istaknuli su govornici na skupu.

Prosvjednici u Bernu traže da se odmah zaustave deportacije u Hrvatsku

Prosvjednici traže da Švicarska odmah zaustavi deportacije u Hrvatsku i druge zemlje u kojima se krše ljudska prava tražitelja azila. Umjesto toga, sve osobe koje podnesu zahtjev za azil i ostanu u Švicarskoj trebaju biti primljene dostojanstveno. Pogođenima treba omogućiti pristup kompletnom medicinskom tretmanu koji im je potreban za oporavak od traume koju su pretrpjeli tijekom bijega.

Brojni migranti sudjelovali su na skupu koji su organizirali organizacija iz Neuchâtela "Droit de Rester" (pravo na ostanak) i drugi partneri. Odobreni skup protekao je mirno.

Što predviđa Dublinski sporazum?

Dublinski sporazum regulira koja je država članica odgovorna za razmatranje zahtjeva za azil. Dublinske države su sve države članice Europske unije i četiri pridružene države: Švicarska, Norveška, Island i Kneževina Lihtenštajn.

Ako tražitelj azila podnese zahtjev za azil u Švicarskoj, Švicarska prvo mora provjeriti je li nadležna za provođenje postupka azila za tu osobu ili je ona već registrirana u drugoj državi potpisnici Dublinskog sporazuma. Ako je to slučaj, osoba će biti prebačena u tu državu,

Švicarski prosvjedi se nastavljaju na brojne kritike nevladinih udruga za izbjeglice i ljudska prava na račun Hrvatske. Oni tvrde da su u Hrvatskoj migranti i izbjeglice izloženi pushbacku.

#StopDublinCroatie #stopdublinkroatien

Objavljuje Droit De Rester - FribourgSubota, 4. veljače 2023.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.