Građani Bjelorusije na ulicama zbog spornih izbora, vlasti uhitile 6700 prosvjednika

Foto: Epa

VLASTI u Bjelorusiji priopćile su kako je u postizbornim prosvjedima uhićeno 6700 prosvjednika, a da je jedna osoba smrtno stradala.

Tisuće Bjelorusa sudjeluju u protestima koji traju od nedjelje kada su izlazne ankete pokazale da je Lukašenko, dosadašnji bjeloruski predsjednik koji je na vlasti već 26 godina, dobio 80% glasova.

Oporba sumnja u poštene izbore

Oporba tvrdi da su izbori bili namješteni i da su korištene razne prijevare kako bi Lukašenko ostao na vlasti. Neovisna nadzorna skupina "Iskreni ljudi" rekla je da je, prema njenim podacima, glavna oporbena kandidatkinja Svetlana Tihanovskaja pobijedila na najmanje 80 biračkih mjesta te mnogi sada traže ponovno brojanje glasova.

Tijekom prosvjeda privedeno je ili ozlijeđeno najmanje 50 novinara.

EU i SAD osudili suzbijanje prosvjeda

Europska unija i Sjedinjene Države razmatraju uvođenje sankcija Bjelorusiji zbog reakcije vlasti na prosvjede, dok su Rusija i Kina izrazile potporu Lukašenku.

Tihanovskaja, koja se kandidirala na predsjedničkim izborima umjesto svog supruga koji je završio u zatvoru, pobjegla je početkom tjedna iz zemlje. Njeni predstavnici rekli su za CNN kako je za izbora u nedjelju uhićeno devet osoba povezanih s kampanjom.

Ljudski lanac

Žene u Bjelorusiji formirale su ljudske lance kako bi tim činom osudile suzbijanje prosvjeda zbog spornih izbora, piše BBC.

Mnoge od njih su bile odjevene u bijelo i nosile cvijeće kako bi protestirale protiv policijske brutalnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.