U BiH i dalje hara rubeola



AKUTNA dječja bolest rubeola i dalje stvara probleme u susjednoj BiH. U nekim je krajevima proglašena epidemija, a oboljenje najviše pogađa mladu populaciju, ali i starije koji nisu na vrijeme primili cjepivo.

Zbog oboljenja pola ekipe Ženskog košarkaškog kluba Trebinje 03 otkazana je utakmica koju je taj klub u 20. kolu ženske košarkaške lige trebao odigrati s  klubom Sloboda. U Trebinju je bolest već prešla u fazu epidemije, a najgora je situacija u središnjoj BiH, gdje je oboljelo preko 100 ljudi, javljaju bošnjački mediji.

Dr. Jelena Ravlija, Epidemiološke službe FBiH, rekla je da je do 7. ožujka ove godine od rubeole u Federaciji oboljelo najmanje 193 ljudi. nakon srednje Bosne, najviše oboljelih ima u Tuzlanskom kantonu, a više oboljelih ima u svim kantonima i općinama. Bolest se najčešće javlja kod srednjoškolaca između 15 i 19 godina, a po podacima Epidemiološke službe 88 posto te populacije nije cijepljeno protiv Rubeole.

Epidemiološka služba podsjeća na upute u cjepivu, te navodi da bi trebalo cijepiti svu djecu do 14 godina koja dosad nisu primila dvije terapije. Rubeola je bolest koja uglavnom ne uzrokuje velike probleme, ali bolest je rizična za trudnice i njihove bebe.

Rubeola je akutna, zarazna bolest, koja se očituje osipom sa svijetlocrvenim nepravilnim mrljama i povećanjem limfnih čvorova. Najčešće pogađa malu djecu i školarce, ali može zaraziti i odrasle ljude, jer se prenosi sa čovjeka na čovjeka preko sline.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.