Tuga i bijes na policiju u Australiji zbog silovanja i ubojstva mlade komičarke

Foto: Facebook

SILOVANJE i ubojstvo mlade komičarke izazvali su veliku tugu i bijes na policiju u Australiji.

Tijelo Eurydice Dixon (22) pronađeno je na nogometnom igralištu u Melbourneu rano u srijedu, samo nekoliko sati nakon što je završila svoj nastup u gradskom baru. Policija je uhitila i optužila 19-godišnjeg muškarca, javljaju mediji.

Društveni mediji preplavljeni su porukama tuge i bijesa zbog slučaja koji je ponovno pokrenuo debatu o nasilju nad ženama. Mnogi su se prisjetili ubojstva Irkinje Jill Meagher 2012. godine, čija je smrt u predgrađu Melbournea potaknula marš mira u kojem je sudjelovalo oko 30.000 ljudi.

"Strastveno se bavila problemima žena i društvene pravde"

Iako nije bila poznata, Dixon će biti zapamćena kao talentirana komičarka koja je tek započela svoju karijeru.

"Strastveno se bavila problemima žena i društvene pravde, iz kojih je crpila puno materijala koji je proizvela kao komičarka", izjavila je za ABC njena kolegica, komičarka Nicky Barry.

Vlasti su izjavile da je Dixon napadnuta u predgrađu Carlton North nakon što je napustila bar u središtu Melbournea u 22:30 po lokalnom vremenu u utorak. James Todd (19) predao se policiji u srijedu i optužen je za njeno silovanje i ubojstvo. Policija je izjavila da nije poznavao svoju žrtvu. Lokalni mediji su objavili da je bila nekoliko stotina metara od svoje kuće kada je napadnuta.

Novine The Age objavile su da je prije smrti poslala SMS poruku prijateljici u kojoj je napisala: "Uskoro ću sigurno stići kući, a ti?" Sud je u četvrtak zabranio objavljivanje fotografija Todda jer je njegov odvjetnik izjavio da je "ranjiv dok je u pritvoru" te da bi "intenzivne istrage medija mogle utjecati na pouzdanost izjava svjedoka". Suđenje je zakazano za 3. listopada.

Uznemirujuće visoka stopa nasilja nad ženama

Smrt mlade komičarke ponovno je izazvala raspravu o nasilju nad ženama u Australiji. Državni odbor za ljudska prava izjavio je da je stopa nasilja nad ženama uznemirujuće visoka.

Prema podacima vlade, jedna od pet žena i jedan od 20 muškaraca doživjeli su seksualno nasilje ili prijetnje od dobi od 15 godina. Mnoge žene su na društvenim medijima podijelile svoje misli o sigurnosti te osobna iskustva.

Okrivljavanje žrtava: Policija uputila žene da "obrate pažnju na svoju okolinu"

Neke su kritizirale poruke policije koja ih upozorava da "obrate pažnju na svoju okolinu", što smatraju okrivljavanjem žrtava. "Kada dođe do tragičnog ubojstva mladih muškaraca, cijeli grad se zatvara i noćni život prestaje. Kada je mlada žena brutalno silovana i ubijena, ženama se govori da preuzmu odgovornost za svoju sigurnost", napisala je na Twitteru Elly Baxter.

Premijer Victorije Daniel Andrews napisao je na društvenim medijima: "Za nekoliko dana će žene iz Melbournea održati bdjenje za Eurydice Dixon u Princes Parku. Učinit će to uz čvrsto znanje da je umrla zbog odluka njenog napadača, a ne njenih odluka. U pravu su. I mi moramo prihvatiti tu činjenicu."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.