Trump: SAD nije platio Sjevernoj Koreji za zatočenog studenta

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump rekao je da SAD ništa nije platio Sjevernoj Koreji kad je tražio da oslobodi zatočenog američkog studenta Otta Warmbiera, dan nakon objave izvješća po kojemu je Trump navodno odobrio 2 milijuna dolara za račun koji je za držanje studenta u zatočeništvu ispostavio Pjongjang.   

"Nikakav novac nije isplaćen Sjevernoj Koreji za Otta Warmbiera, ni 2 milijuna dolara ni bilo što", napisao je Trump u tvitu.

The Washington Post u četvrtak je objavio da je Trump odobrio isplatu 2 milijuna dolara za račun koji je isporučila Sjeverna Koreja za slučaj studenta, koji je umro šest dana nakon što je vraćen u SAD, nakon što je 17 mjeseci bio u sjevernokorejskom zatvoru.

Neplaćeni račun

Ministarstvo financija primilo je račun od Sjeverne Koreje koji je ostao neplaćen 2017., objavio je Post. Nije poznato je li administracija račun kasnije platila.

Warmbier, student sveučilišta u Virginiji, posjetio je Sjevernu Koreju kao turist, a završio je u zatvoru u siječnju 2016. Osuđen je na 15 godina teškog rada za navodni pokušaj krađe natpisa s propagandnim sloganom iz hotela, navode sjevernokorejski državni mediji. 

Patolog iz Ohija rekao je da je Warmbier umro od nedostatka kisika i krvi u mozgu. Sjeverna Koreja, koja odbacuje tvrdnje da je studenta mučila, kaže da su uzrok botulizam i tablete za spavanje.

U prosincu prošle godine američki sud naredio je da Sjeverna Koreja mora platiti 501 milijun dolara odštete za mučenje i mladićevu smrt.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.