Tri tisuće izgrednika sprema se na summit NATO-a, očekuje se nasilje

MEĐU prosvjednicima koji će ove godine pohoditi summite NATO-a u Strasbourgu i Baden-Badenu očekuje se i oko tri tisuće izgrednika lijevo ekstremističkog uvjerenja, najavila je njemačka Savezna agencija za unutarnju sigurnost (BVS).

Lijevi ekstremisti već mjesecima mobiliziraju svoje pristaše za pohođenje summita. U Strasbourgu se očekuje između 15 i 20 tisuća prosvjednika, od kojih bi dvije trećine trebalo doći iz Njemačke, rekao je u intervjuu Reutersu ravnatelj BVS-a Heinz Fromm.

Fromm je rekao i da ne zna hoće li doći do nasilja i u kakvim količinama. Po iskustvu, količina nasilja na pojedinom summitu ovisi o tome koliko prilika izgrednici imaju za širiti nasilje. Što više prilika, to prosvjedi imaju potencijal postati opasniji.

Očekuje se da će prosvjednici već u subotu ujutro u Strasbourgu pokušati probiti sigurnosnu blokadu na kojoj bi diljem summita moglo raditi i do pet tisuća ljudi.

Treba očekivati nasilje

U Baden-Badenu Fromm ne očekuje tako veliku količinu ljudi, "što ne znači da i tamo nema opasnosti da bi izgradi mogli postati nasilni".

"Izgrednici mirne prosvjede i demonstracije ne smatraju prikladnima. Iskustvo govori da treba računati na to da će biti nasilja, budući da su lijevim ekstremistima policija i NATO simboli državne prisile", rekao je Fromm.

Summiti velikih svjetskih grupa i organizacija tradicionalno su popraćeni velikim i vrlo često nasilnim prosvjedima. Prošle godine, nakon summita G8 u njemačkom odmaralištu Heilligendam su prosvjednici nasilje pokrenuli na ulicama obližnjeg grada Rostocka, gdje su se satima sukobljavali s policijom, pri čemu je ozlijeđeno nekoliko ljudi.

Sigurnosni djelatnici zato iz godine u godinu pojačavaju razinu opreza. Na ovom summitu NATO-a, na koji dolazi i američki predsjednik Barac Obama, bit će 15 tisuća policajaca samo iz Njemačke.

F.M.
Foto: AFP (Arhiva)
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.