Todorić na mjestu logora u kojem su ginuli Vukovarci radije sadi kupus nego spomen-ploče

"AGROKOR" Ivice Todorića je ipak suvlasnik poljoprivrednog zemljišta na kojemu je JNA 1991. i 1992. godine držala logor "Stajićevo" za oko 2.300 zatočenih Vukovaraca, a na kojemu Vukovarci žele postaviti spomen-ploču no to im nije omogućeno.

"I jedni i drugi boje se reakcije javnosti, i ne žele ugroziti poslovni interes. Tajkuni iz Srbije i Hrvatske odlično surađuju, a ljudi dobrih namjera, koji žele suočavanje s prošlošću, malobrojni su i nepovezani", kaže o tome Dušan Juvanin, šef protumiloševićevskog pokreta "Otpor" i vođa zrenjaninske oporbe koja se za uzima za podizanje spomen-obilježja.

Prošle je godine, podsjetimo, "Agrokor" demantirao je napise srpskog tjednika Vreme o tome da je suvlasnik zemljišta koje je devedesetih bilo mučilište i gubilište zarobljenih Vukovaraca, no ispostavlja se da ipak posjeduju 10.32 posto te ujedno i izbjegavaju iznositi svoj stav o odizanju spomen-obilježja.

No, kako piše Novi list, vlasnik poljoprivrednog dobra Stajićevo, naime, zrenjaninska je tvrtka "Dijamant Agrar", a "Agrokor" posjeduje 70 posto vlasništva zrenjaninske uljare "Dijamant d.d.".  U "Godišnjem izvještaju o poslovanju akcionarskog društva Dijamant ad" od 26. srpnja 2007., koje je potpisala izvršna direktorica Slavica Kešelj, piše, uz ostalo, i da je "za 'Dijamant-Agrar' AD Zrenjanin, kod koga 'Dijamant' AD Zrenjanin ima učešće u ukupnom kapitalu od 10.32 posto, doneseno je rješenje od strane nadležnog suda o pokretanju stečajnog postupka".

Nije šija neg' je vrat

Iz toga proizlazi da je tvrtka u vlasništvu Todorićeva "Agrokora" ipak posjeduje spomenuti postotak u tvrtki koja posjeduje bivši logor Stajićevo, iako glasnogovornica "Agrokora" Ana Linić tvrdi kako "Agrokor" nije vlasnik tvrtke "Dijamant Agrar", niti je ona dio tvrtke "Dijamant dd". "Dijamant d.d.", navodi ona, ima samo nenaplaćena potraživanja od tvrtke "Dijamant Agrar", koja je u stečaju.

"Kako bi zaštitio svoje dioničare, Agrokor je tražio naplatu potraživanja, ali postupak je još uvijek u tijeku i ne možemo prejudicirati njegov ishod", odgovorila je Linić na pitanje planiraju li postati vlasnikom "Dijamant Agrara" ili potraživanja pretvoriti u vlasnički udio. Istodobno, navodi list, naprosto su prešutjeli odgovor pitanje bi li, u slučaju da preuzmu "Dijamant Agrar", bili spremni obilježiti mjesto logora Stajićevo.

"Agrokor sad tvrdi da nije vlasnik Dijamant Agrara, ali to je isto kao kad tajkuni kažu da nisu vlasnici oni, nego njihova žena", zaključuje o "Agrokorovom" odgovoru Dušan Juvanin u razgovoru za list.

A.B.
Foto: Novi list

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.