Jučer je uhićen vlasnik luksuznog hotela na Žnjanu. Tko je Zvonko Kotarac?

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

NOVI luksuzni hotel Amphora na Žnjanu, u kojem je boravio čak i Cristiano Ronaldo, obuhvaćen je istragom USKOK-a.

Privedeno je 12 osoba, a među njima je poduzetnik Zvonko Kotarac, čija je tvrtka vlasnik spomenutog hotela. Gigantski objekt od 3500 kvadrata smješten prvi red do mora navodno nije trebao dobiti dozvole jer nije u skladu s generalnim urbanističkim planom.

No ipak ih je nekako ishodio od Grada Splita, konkretnije, preko odgovorne osobe, više savjetnice Odsjeka za provedbu dokumenata prostornog uređenja i bivše šefice Odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje Lade Pocrnić Mladinić. 

I Kotarac i Pocrnić Mladinić pod istragom su zbog sumnji u poticanje zloupotrebe položaja i ovlasti.

Neslužbeno se doznaje kako je Pocrnić Mladinić osumnjičena zbog poticanja kolegice (koja je također privedena) da izda građevinsku dozvolu za taj hotel, kao i za objekt koji se nalazi u blizini hotela. 

Pročelnica je bila uhićena i prije tri godine zbog slične stvari...

Pocrnić Mladinić bila je uhićena i 2019. godine zbog slične stvari - USKOK ju je teretio da je izdala dozvolu za Villu Harmony, objekt na Bačvicama koji također prelazi propisane gabarite. 

Pa iako su uhićene osobe bile, kako kažu njihovi odvjetnici, iznenađene kad su im organi reda pokucali na vrata, u splitskim građevinarskim kuloarima čujemo da ljudima od struke nije jasno kako se ova uhićenja nisu i ranije dogodila. 

A kad se za akciju USKOK-a pročulo, najprije su krenula pitanja - zbog kojeg su točno objekta osumnjičeni privedeni? Jer po Splitu se lako može naći na desetke zgrada nastalih protivno urbanističkim i prostornim planovima. Valja podsjetiti na hotel Marvie, luksuzni turistički objekt izgrađen pored Kliničkog bolničkog centra Split, nastao u zoni gdje je bilo jasno ucrtano da ondje mora biti bolnica ili kakav drugi isključivo zdravstveni objekt. I za njega je dozvolu dala Lada Pocrnić Mladinić i to je prijavljeno USKOK-u još prije par godina, no do danas nisu poduzimali konkretnije korake. 

Mediji su i o tome davno pisali, kao i o hotelu Amphora, kao i o Villi Harmony. USKOK, izgleda, uvijek zadnji sazna. 

O Kotarcu se pisalo još kad je gradio stanove tamo gdje je GUP predvidio da budu hoteli

No da se vratimo na Žnjan. Hotel Amphora, koji je predmet najnovije istrage, pripada Zvonku Kotarcu. Njegovo je prezime zadnjih desetljeća postalo sinonim za građevinare. O njemu je još Feral pisao kad su njegove tvrtke gradile privatne stanove na mjestu gdje su bili predviđeni objekti turističke namjene.

Zvonko Kotarac povezivao se s petnaestak firmi. 

Od ovih važnih i aktualnih, dvije imaju isto ime, samo su registrirane u drugim gradovima. Pa tako SAFIR HOTELI namijenjeni za građenje kao adresu navode Zagreb, a SAFIR HOTELI namijenjeni turizmu registrirani su u Splitu. 

Splitska tvrtka ima oko 70 zaposlenih, a prema podacima Poslovne Hrvatske, dobit joj je u 2020. godini bila u minusu 6.8 milijuna kuna. Zagrebačka tvrtka SAFIR HOTELI nema zaposlenih, a tijekom zadnje dvije godine zabilježila je gubitke. 

Uz ove dvije firme postoji i još jedna Kotarčeva tvrtka - PLAVI SAFIR. Registrirana je u Zagrebu i ima 12 zaposlenih, a u 2020. godini ostvarila je neto rezultat poslovanja u iznosu od skoro 5 milijuna kuna. 

No najvažniji Kotarčev projekt svakako je četvrta firma, Dalkoning, čiji je slogan "najveći graditelj stanova i poslovnih prostora u Dalmaciji".

Izgradio stanove Thompsona, Severine, Ivice Šurjaka...

Dalkoning je podijeljen u dvije tvrtke: "DAL-KON ING za savjetovanje" i "DAL-KON ING za konzalting". 

Među poznatijim građevinama u Splitu koje su Kotarčeve firme gradile su Žnjanski blizanci, zgrada Belvedere, ali i projekt "Radoševac" - stepenaste, kaskadne zgrade na Žnjanu smještene preko puta žnjanskog platoa, prepoznatljive po tome što u njima stanove imaju Marko Perković Thompson, pjevačica Severina i umirovljeni nogometaš Hajduka Ivica Šurjak.

Pa iako je Dalkoning desetljećima bio megauspješan i, kako sami kažu, najveći graditelj stanova u Dalmaciji, prema financijskom izvješću ne bi se reklo da im zadnjih godina najbolje ide. 

Nalazi se na popisu najbogatijih Hrvata, počeo u jugoslavenskom Dalstroju

Prema podacima Poslovne Hrvatske, "DAL-KONI NG za savjetovanje" nema zaposlenih, a zadnjih pet godina su poslovali s gubitkom. Kotarac se iz firme formalno povukao 2018. godine, a od tad tvrtku vodi Željko Krstičević. Tvrtka "DAL-KON ING za konzalting" također je zadnjih godina poslovala s gubitkom, a ima 10 zaposlenih. 

No to ne znači da Kotarac loše živi. Često završi na popisima najbogatijih Hrvata. 

Prije nego što je 1993. godine osnovao Dalkoning, uglavnom je radio u Dalstroju, tvornici alatnih strojeva pokrenutoj još u Jugoslaviji. 

Zvonko Kotarac za sebe je volio reći da je izgradio više kvadrata nego Dioklecijan i bio je itekako u pravu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.