ŠTRAJK U ŠKOLAMA

Tko je Vilim Ribić, vječni šef sindikata s plaćom od 15-ak tisuća kuna

Foto: Pixsell/Sanjin StrukicMarko Prpic

VILIM RIBIĆ najpoznatiji je i najdugovječniji hrvatski sindikalist, a ovih dana je opet u središtu pozornosti zbog štrajka učitelja. 

Već je gotovo tri desetljeća na čelu odnosno pri vrhu Sindikata znanosti i obrazovanja, čiji je i osnivač, a uz to je i predsjednik Matice hrvatskih sindikata.

Sam kaže da je sindikat osnovao slučajno

Ribić je rođen 1956. godine u Osijeku. Sindikat je, kako se navodi u njegovoj biografiji, osnovao slučajno nakon što je ogorčen svojom plaćom u Institutu za suvremenu povijest objavio članak u listu Danas o položaju znanstvenika.

>> Poslovna biografija Vilima Ribića (odvojite 10 sekundi)

Ribić danas vjerojatno više nije ogorčen plaćom, koja je, prema njegovim riječima, u rangu državnog tajnika u ministarstvu, što je između 15 i 18 tisuća kuna, a pozicija šefa sindikata omogućuje mu i neke druge sitne radosti.

>> Ribić izgubio živce pa priznao da je plaćen kao državni tajnik (15-18 tisuća kn)

Podivljao kad smo ga pitali zašto leti business klasom

Naime, šef sindikata u više je navrata primijećen kako se vozi avionom u business klasi. Posljednji put je to bilo u siječnju prošle godine na Lufthansinom letu iz Bruxellesa za Frankfurt.

>> Ribić opet uhvaćen na letu business klasom pa podivljao kad smo ga pitali o tome

Nakon jednog od svojih putovanja potpuno je podivljao na novinare Indexa kada su ga upitali je li (opet) letio business klasom.  

"Šta radite? Vi ratujete protiv ljudi, zašto to radite? Bolje vam je da tražite nešto što se krši s moralom! Zašto me maltretirate?" urlao je Ribić.

Kad mu je novinar rekao da mu nije namjera nikoga maltretirati, već da ga samo zanima odgovor na jednostavno pitanje, Vilim Ribić se razbjesnio i nastavio s novom salvom uvreda: "Kako ćete kasnije živjeti?! Idete li vi uopće na godišnji odmor? Da znate, onaj tko vam je poslao te informacije je obični kreten, slobodno to napišite!"

Sindikat vodi kao financijsku instituciju

Zanimljiv je i način na koji Ribić vodi sindikat koji više podsjeća na vođenje nekakve financijske institucije nego na organizaciju koja se bavi zastupanjem radnika. Prije četiri godine informatički stručnjak Marko Rakar objavio je na svom blogu analizu poslovanja Ribićevog sindikata koja je pokazala da se bavi kreditiranjem i ulaganjem u fondove.

>> Kako se financira Ribić: Sindikat vodi kao banku, s 45 milijuna kuna kreditira poduzetnike

"Od 102 milijuna kuna bilance Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilima Ribića oko 5 milijuna se nalazi na računu u banci, dodatnih 13 i pol milijuna u bankovnim depozitima, dok se čak 45 milijuna kuna nalazi u zajmovima prema pravnim osobama koje obavljaju poduzetničku djelatnost", objavio je Rakar 2015. na svom blogu pozivajući se na službene financijske podatke zaključivši da se sindikalist Ribić zapravo bavi kreditiranjem poduzetnika baš kao i svaka druga banka ili financijska institucija.

Ribićeva službena biografija: Čovjek sublimiranog libida

U njegovoj biografiji objavljenoj na stranicama sindikata navodi se da se nada da će se sa 60 godina ponovno vratiti u znanost, kao znanstveni novak, no ta mu se želja još nije ispunila.

"O Ribiću govore da je motor organizacije, radoholičar, da ima pozitivnih svojstava, ali i temperamenta, tvrdoglave principijelnosti. Čovjek ideje ili frojdovski rečeno čovjek sublimiranog libida. Osobno misli da je tek dokoličar koji nema što raditi pa radi 80 sati tjedno. Vjeruje da mu leži riječ, pisana i usmena. Nada se i vjeruje da će se vratiti u znanost sa šezdeset godina kao znanstveni novak, kada će se kao i svi novaci napokon i oženiti. U 44. godini podstanarstvo kod privatnog gazde zamijenio je podstanarstvom kod svog poslodavca", stoji u Ribićevoj biografiji na stranicama sindikata.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.