Tko je Iva Olivari, jedna od dvije žene na cijelom Svjetskom prvenstvu?

Foto: Pixsell/Igor Kralj

HRVATSKA nogometna reprezentacija može se podičiti brojnim posebnostima o kojima se ovih dana piše u cijelom svijetu. No nešto manje je poznato da je hrvatska nogometna reprezentacija zajedno sa španjolskom jedinstvena po jednom drugom važnom detalju - u svojim redovima ima ženu.

Uz španjolsku delegatkinju Silviju Dorschnerovu, Iva Olivari, team menadžerica hrvatske nogometne reprezentacije, jedna je od dvije žene koje su se našle na nogometnim terenima Rusije.

Ženski portal nahvalio činjenicu da Hrvatska u timu reprezentacije ima ženu

Portal womenintheworld.com opisuje ju kao nekadašnju igračicu tenisa koja sada zagovara veću zastupljenost žena u nogometu. U mladosti je osvojila tenisko prvenstvo Jugoslavije do 14 godina, a u to vrijeme jednom je pobijedila i veliku Steffi Graf, kako piše english.manoramaonline.com.

Olivari već više od 26 godina radi u Hrvatskom nogometnom savezu, a prvi put je na klupu A reprezentacije sjela na Europskom prvenstvu u Francuskoj. Dosad je sudjelovala na četiri europska i četiri svjetska prvenstva.

Za AFP je izjavila kako bi voljela vidjeti da se više žena bavi sportom s poslovnog aspekta.


''Ne moramo igrati nogomet da bismo bile prisutne u nogometu… Ima mnogo stvari koje žene mogu učiniti kako bi pomogle poboljšanju i razvoju nogometa'', objasnila je Olivari, koja je udana za sportskog novinara, a ima dvoje djece te njemačkog šnaucera.

Ne osvrće se na zlobne komentare

Ipak, ispričala je i kako je znala čuti primjedbe poput ''Ona ne bi trebala biti tu, bilo bi bolje da je muškarac'' ili ''On bi to sigurno bolje napravio, ona ne zna mnogo o nogometu'' te dodala kako se ne osvrće na takve komentare.

No ono što joj jest važno je da su igrači zadovoljni njenim radom. ''Dečki su sjajni. Jako ih volim i poštuju me. Sa starijima zbog godina imam bratsko-sestrinski odnos. No mlađi me sad već zovu Teta'', kazala je Olivari. A čini se da i igrači, neovisno o generaciji, poštuju i nju.

''Prvo svjetsko prvenstvo igrali smo sedam godina nakon osnivanja države. Iako je momčadi nedostajalo iskustva, bili su vođeni nepopustljivom željom da zemlju učine ponosnom na svjetskoj pozornici. Za razliku od njih, ova ekipa ima mnogo više iskustva u velikim nogometnim ligama, što je velika prednost'', usporedila je Olivari reprezentaciju iz 1998. godine i ovu današnju za english.manoramaonline.com

Za isti je medij istaknula svoju naklonost prema jednom igraču.

''Poznajem Luku (Modrića) od kada je imao 15 godina i igrao za Dinamo. Savjetovala bih svim novim igračima da budu kao on'', rekla je Olivari.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.