Talijani tvrde da su pronašli kosti Caravaggia



TALIJANSKI istraživači vjeruju da su pronašli posmrtne ostatke poznatog umjetnika Caravaggia iako neke od tajni vezane uz njegovu smrt neće biti razjašnjene ni 400 godina kasnije.

Nakon što su godinu dana iskopavali i analizirali stoljećima stare kosti, znanstvenici su danas rekli da su identificirali kosti koje mogu biti kosti starog majstora iako priznaju da ne mogu biti sto posto sigurni. Vjeruju da je Caravaggio umro od sunčanog udara dok je bio izmoren od sifilisa.

Kosti – djelić frontalnog dijela lubanje, dva komada čeljusti, kost femura i fragment kralježnice – izloženi su u Ravenni, gradu na sjeveru Italije gdje se provodila većina analiza.

Sve odgovara

Caravaggio je umro u gradu Porto Ercole, na obali Toskane, 1610. godine. Kad je umro, imao je 39 godina i bio slavni slikar poznat po raskalašenom životnom stilu, koji je uključivao ulične tučnjave, alkohol i česte susrete s prostitutkama. Ipak, njegovi zadnji dani ostaju tajna.

Tim arheologa, antropologa i povjesničara pronašao je i proučio kosti iz kripti u Porto Ercoleu i proučio zapise iz povijesnih arhiva. Proveli su i karbonsko datiranje, DNK i druge testove na kostima, sve dok nisu izdvojili set kostiju, nazvan "predmet broj 5".

"Ovo ne može biti sasvim sigurno, jer kad se radi sa starim DNK, on je obično propao. Ali samo u jednom setu kostiju smo pronašli sve elemente koji bi mogli pripadati Caravaggiu – dob, vrijeme u kom je umro, spol i visinu", rekao je za AP jedan od članova tima, Giorgio Gruppioni.

Nema znanstvene sigurnosti

Uspoređivao se DNK s kostiju i DNK nekih mogućih rođaka Caravaggia iz malog grada u kojem je slikar rođen. Caravaggio nije imao direktne potomke, pa je malo teže naći odgovarajući DNK.

Iako je DNK u kostima samo djelomično sačuvan, ne može se sa sigurnošću tvrditi da se radi o kostima umjetnika iako svi dokazi upućuju na to. Kosti su pripadale muškarcu starom između 38 i 40 godina i potječu iz 1610. godine. U njima je nađena visoka razina olova i drugih metala povezanih sa slikarstvom.

Pripadale su robusnom muškarcu. Caravaggio je sa 170 centimetara visine za ono vrijeme bio visok.

Postoje mnoge pretpostavke o uzroku smrti slavnog slikara. Pretpostavljalo se da je umro od malarije, sifilisa ili da ga je čak ubio neki od brojnih neprijatelja koje je imao. Istraživači su rekli da je Caravaggio umro od sunčanog udara, ali kako od toga ne ostaju tragovi na kostima, ne može se govoriti o znanstvenoj sigurnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.