Svijet ima pet godina za izbjegavanje katastrofalnih klimatskih promjena

SUDEĆI prema posljednjem izvještaju Međunarodne agencije za energiju svijet se našao "na rubu" nakon kojega će biti nemoguće izbjeći katastrofalne klimatske promjene.

Sudeći prema istraživanju World Energy Outlook 2011, u pet godina će globalno zatopljenje doseći razinu sa koje više neće biti povratka i trend se neće moći promijeniti. U izvješću se upozorava kako se u svijetu gradi mnoštvo energetski neučinkovitih tvornica i elektrana koje će još desetljećima izbacivati ugljični dioksid u zrak.

Krećemo se u krivom smjeru


Kažu i da će se bez brze promjene infrastrukture u pet godina Zemlja nastaviti zagrijavati, bez obzira na mjere koje se poduzimaju. "Mi se krećemo u krivom smjeru po pitanju klimatskih promjena", kazao je glavni ekonomist IEA, Fatih Birol.

Znanstvenici vjeruju kako svijet mora ostati ispod 2 stupnja Celzijusa zagrijavanja, dok emisije ugljičnog dioksida ne smiju prijeći 450 čestica po milijunu. "Nakon 2017. godine ćemo izgubiti šansu za sprječavanje rasta temperature na 2 stupnja", kazao je Birol.

"Katastrofa"

Zemlja je već sada opasno blizu limita emisija ugljičnog dioksida, sada je na 80 posto. U narednih pet godina će se ta granica vjerojatno prijeći, ako se nastave dosadašnji trendovi. U izvještaju stoji kako će po sadašnjim planovima redukcije povećanje biti veće od 3,5 stupnja Celzijevih, što se opisuje kao "katastrofalno". Posljednji podaci koje je objavilo američko Ministarstvo energije pokazali su da su razine ugljičnog dioksida koje se ispuštaju u atmosferu došle do svojih rekordnih razina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.