Svi živući bivši američki predsjednici osudili rasnu diskriminaciju u SAD-u

Ilustracija: EPA

NAKON smrti nenaoružanog crnca Georgea Floyda prilikom nasilnog policijskog privođenja, svi živi bivši američki predsjednici osudili su rasizam u SAD-u.

Jimmy Carter, Bill Clinton, George W. Bush i Barack Obama objavili su priopćenja kojima osuđuju nejednakost i diskriminaciju crnaca u SAD-u. Mnogi od njih izravno su ili neizravno kritizirali predsjednika Donalda Trumpa.

Trump je osudio nekoliko puta Floydovo ubojstvo, ali ga protivnici kritiziraju jer nije govorio o rasizmu u SAD-u

Trump je osudio nekoliko puta Floydovo ubojstvo, ali ga protivnici kritiziraju jer nije govorio o rasizmu u SAD-u te kažu da nije pokazao razumijevanje za gnjev zbog policijske brutalnosti prema crncima.

Carter poručio da je potrebno učiniti više da bi se riješio problem rasizma u policiji

Bivši demokratski predsjednik Jimmy Carter poručio je priopćenjem u srijedu da je potrebno učiniti više kako bi se adresirao problem policijskog i pravosudnog sustava koji diskriminira prema rasi. Carter, predsjednik od 1977. do 1981. godine, osudio je "nemoralne ekonomske razlike između bijelaca i crnaca".

"Mi smo odgovorni za stvaranje svijeta mira i jednakosti za nas i buduće generacije", rekao je Carter.

Bush: To što se Afroamerikance maltretira tragičan je neuspjeh

Republikanski predsjednik George W. Bush također je u priopćenju objavljenom u utorak govorio o rasizmu prema crncima u SAD-u.

“To što su mnogi Afroamerikanci, pogotovo mladi afroamerički muškarci, maltretirani te im se prijeti, tragičan je neuspjeh", poručio je Bush.

Obama: Prosvjedi predstavljaju "stvarnu i legitimnu frustraciju zbog desetljeća dugih neuspješnih reformi policijske prakse

Demokrat Barack Obama, jedini afroamerički bivši predsjednik, nekoliko se puta obratio javnosti od Floydove smrti. Kazao je da prosvjedi predstavljaju "stvarnu i legitimnu frustraciju zbog desetljeća dugih neuspješnih reformi policijske prakse i šireg kaznenopravnog sustava".

Široka podrška prosvjedima znak je nade i naznaka da postoji volja za promjenom, kazao je Obama u članku objavljenom u ponedjeljak na online platformi Medium.

Demokrat Bill Clinton nazvao je Floydovu smrt "posljednjom u nizu tragedija i nepravdi i bolnim podsjetnikom da nečija rasa još uvijek određuje kako će se prema njemu odnositi u gotovo svakom aspektu američkog života".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.