Suicidalan potez: Vlada zbog Krstičevića ušla u diplomatski rat s Amerikom

Foto: Patrik Macek/PIXSELL / Miranda Cikotic/PIXSELL / 123rf

"KAO nositelj potpuno suprotnih i u tom trenutku šokantnih i zbunjujućih poruka o nemogućnosti posla između Hrvatske i Izraela pojavljuje se krajem godine američki veleposlanik Robert Kohorst", objavio je jučer Večernji list, nudeći tako vladinu verziju objašnjenja zbog čega je neslavno propao projekt nabave višenamjenskog borbenog aviona.

Vlada preko Večernjeg poslala zabrinjavajuću poruku Americi

Večernji su, naime, za izradu tog suludog teksta temeljito brifirali MORH i vlada, a najveći dio krivice u tome zašto u Hrvatsku neće stići 12 izraelskih F-16 Baraka vide u - američkom veleposlaniku koji je vodio suprotnu politiku od one koju je vodio američki State Department i Pentagon!? Da priča bude još luđa, Večernji u istom tekstu tvrdi da je premijer Andrej Plenković čak je razmišljao o izgonu američkog veleposlanika. No, krenimo redom.

Večernji list jučer je objavio dokumente kojima su htjeli abolirati vladu Andreja Plenkovića i njegova potpredsjednika Damira Krstičevića od odgovornosti za propast nabave borbenih aviona. U tome ne samo da nisu uspjeli, već su plasirali niz vrlo opasnih optužbi na račun SAD-a te pojedinih medija u Hrvatskoj.

Podsjetimo, prvo je Index u ponedjeljak objavio tzv. "pre approval" dokument, odnosno predodobrenje State Departmenta za sudjelovanje Izraela na hrvatskom natječaju za nabavu borbenih zrakoplova iz rujna 2017. godine koje je iz State Departmenta išlo na vladu, a iz kojeg je bilo vrlo jasno da Izraelci mogu prodavati samo "ogoljene" F-16, a ne svoju verziju Baraka. Iz dokumenata koje smo objavili bilo je jasno kako će Izrael morati tražiti TPT koji je na kraju dobio, ali samo za "ogoljene" F-16, a ne za svoje Barake.

Krstičević najavio dokumente koji su izašli u Večernjem listu

Taj dokument koji je objavio Index u ponedjeljak u suprotnosti je s onim što je govorio ministar obrane i potpredsjednik vlade Damir Krstičević te dva člana stručnog povjerenstva za odabir višenamjenskog borbenog aviona. U petak, prije tjedan dana, poslali smo dokument vladi, MORH-u i SOA-i, no nismo dobili nikakav odgovor. U ponedjeljak smo članak s tim dokumentom i objavili, a nedugo zatim se oglasio i sam Krstičević putem Nove TV.

"Ima i Hrvatska dosta dokumenata, vidjet ćemo tko je što govorio", rekao je Krstičević. Nakon što je Večernjak objavio dokumente, postalo je jasno na što je točno mislio Krstičević. Odnosno, sasvim je sigurno kako su MORH i vlada brifirali ovaj dnevni list, čime su htjeli umanjiti nastalu političku štetu i spasiti Damira Krstičevića kao najodgovornijeg za propast "posla stoljeća".

S obzirom na to da je Večernji brifirala vlada, optužbe na račun američkog veleposlanika se mogu i moraju shvatiti i kao stav vlade. A te teze su suicidalno sulude.

Veleposlanik je kriv za sve!?

"Nakon propasti posla i prestanka blokade američke vlade on se prvi put pojavljuje u Banskim dvorima početkom ovog tjedna, te nakon sastanka s Plenkovićem medijskim istupom nastavlja s pričom o hrvatskoj krivici, istupom kojim se Kohorst predstavio kao svojevrsna reinkarnacija Petera Galbraitha i Williama Montgomeryja zajedno. U Vladi je taj istup shvaćen kao čin podupiranja zahtjeva za interpelacijom protiv ministra Krstičevića, kao i pokušaj rušenja aktualne hrvatske Vlade. Nakon žestokih reakcija u kojima je, kako Večernji saznaje, došlo u obzir čak i iskazivanje nepovjerenja prema službenom američkom veleposlaniku, on nakon nekoliko sati daje novu izjavu kojom demantira sam sebe", piše Večernji list očigledno dobro upoznat sa zbivanjima u Banskim dvorima.

Večernji tako tvrdi, pozivajući se na informacije iz same vlade, da je Plenković razmišljao o izgonu američkog veleposlanika Roberta Kohorsta. Takva suluda teza sasvim je, na žalost, očekivana od ovakve vlade koja u posljednje vrijeme koristi sve mogućnosti kako bi abolirala ne samo Krstičevića, nego i oprala Plenkovićevu ulogu u izraelskom poslu. No, tu nije kraj. Spasitelji Plenkovića i Krstičevića plasirali su i nevjerojatnu tezu kako je američko veleposlanstvo favoriziralo grčku ponudu te je otvoreno išlo protiv službene politike State Departmenta.

Optužbe za favoriziranje grčke ponude

"Pojedini dužnosnici veleposlanstva u blokiranju hrvatsko-izraelskog posla i guranju grčke ponude predstavljali interese onih koji bi tim poslom osigurali modernizaciju tih grčkih aviona i gdje bi sama modernizacija, koju bi, naravno, proveo Lockheed Martin, stajala oko 650 milijuna dolara, dakle ukupan posao više od 800 milijuna dolara", objavio je Večernji. Premijera Plenkovića jučer su novinari upitali upravo o ovoj tezi, a on je, što je vrlo značajno, nije opovrgnuo.

"Tu ima puno informacija koje se puštaju u eter. Jedino što je relevantno je da je Izrael službeno preuzeo odgovornost za dobivanja pristanka za transfer tehnologije trećoj strani. Do toga nije došlo pod uvjetima kako su avioni bili ponuđeni na natječaju. Izvući ćemo pouke i ići dalje... Odgovornost za dobivanje odobrenja je preuzeo Izrael, u ovom konkretnom slučaju institucije SAD-a to nisu dale iz razloga koji su vjerojatno njima jasniji nego nama, vama i Izraelu, čini mi se", rekao je Plenković očigledno odlučan da se započne rat s Amerikom, odnosno njihovim predstavnikom u Hrvatskoj.

Teza puna rupa i laži

No teza koju očigledno plasira vlada putem Večernjaka puna je rupa. Iz vlade, naime, tvrde da su problemi počeli u siječnju 2018., kada u veleposlanstvo dolazi tada novi veleposlanik Kohorst.

Činjenica je da je veleposlanstvo poslalo e-mail upozorenja još 6. prosinca 2017. Ministarstvu obrane, a u kojem se vrlo direktno i precizno upozorava Hrvatsku da Izrael ne samo da nema odobrenje za prodaju nadograđenih aviona F-16 Hrvatskoj, nego i da je moguće da tu dozvolu nikada neće ni dobiti. Taj e-mail poslan je MORH-u iz američkog veleposlanstva više od mjesec dana prije nego što će u Hrvatsku stići Kohorst. Kohorst je stigao 10. siječnja, a e-mail je poslan početkom prosinca.

Drugu tezu koju plasira vlada još je lakše demantirati. Naime, kaže se kako se više se nije mogla odgađati odluka o poništenju natječaja jer je vlada bila "izložena histeriji koju su podigli “non-paperi” i "selekcionirani dokumenti".

Odluka američkog Kongresa da Izrael može prodati samo "ogoljenu" verziju F-16 stigla je 26. prosinca, čime je postalo jasno da je posao propao. Non-paper prvi put se spominje tjedan dana kasnije, 6. siječnja, a e-mailovi koje Večernji naziva "selekcioniranim" su objavljeni još kasnije, i to 14. siječnja 2019. Štoviše, e-mailovi su objavljeni nakon što je vlada poništila natječaj.

Vladi činjenice očigledno nisu bitne, pogotovo ne kad se radi o obrani Plenkovića i Krstičevića, no pokretanje diplomatskog rata s Amerikom ne može se opisati nikako drugačije nego kao potez samoubojice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.