Šuica prodala Srđ ispod cijene i ostavila gotovo praznu gradsku blagajnu

PO CIJENI od mizernih 55 kuna po kvadratu vlast Grada Dubrovnika predvođena Dubravkom Šuicom prodala je gotovo 50 tisuća kvadrata gradskog zemljišta na Srđu! Ondje će se, podsjetimo, graditi golf tereni.

U ugovoru kojega se domogao Novi list stoji da je 47.041 metra kvadrata zemljišta na platou Srđa i Bosanke prodano za samo 2,603.888,6 kuna, a potpisali su ga 5. svibnja ove godine tadašnja dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica i prokurist tvrtke "Razvoj golf" Ivan Kusalić. Pred drugi krug izbora, 27. svibnja tvrtka, "Razvoj golf" uplaćuje Gradu Dubrovniku iznos od 2,6 milijuna kuna, navodi list.

"Ne znam ništa o tome", kazala nam je Šuica kad smo ju upitali je li istina da je to prodano za pedesetak kuna po kvadratu. "Ne, ne, nisam informirana", kazala je kad smo ju upitali po koliko je prodano to zemljište. Nije vrijedilo podsjećati ju da se radilo o gradskom zemljištu i da je ona sama, braneći postupak izvlaštenja parcela od privatnih vlasnika, govorila da je gradnja golf terena stvar od "nacionalnog interesa", kako se svojevremeno izrazio premijer Ivo Sanader.

"Nisam upoznata s time, doviđenja", kazala je Šuica i spustila slušalicu.

"Ta zemlja je koštala između 20 i 40 eura dok je bila pod minama"

"Ne vjerujem baš da nije upoznata s cijenom tog zemljišta. Koliko sam ja pratio, ona je ta koja se sastajala s investitorima i govorila s njima o investicijama", kaže nam Đivo Dražić, i sam vlasnik zemljišta na Srđu te aktivist Udruge Grad.

Upitali smo ga kolika je tržišna cijena tih kvadrata. U pojedinim su nam dubrovačkim agencijama za prodaju nekretnina kazali tek da ona varira između 20 i 40 eura, dakle dva i pol do pet puta više nego je Šuica uspjela "iskamčiti" od kupaca.

"Službena cijena je oko 20 eura. Po toliko su ljudi prodavali tu zemlju do 2003. godine kada je ona još bila pod minama i kada nije bilo prostornih niti ikakvih drugih planova za nju", kaže Dražić.

"Razvoj golf" kupio zemljište koje nije za golf?

"Tvrtka Razvoj golf  predmetno zemljište na Srđu kupila je  istaknuvši najpovoljniju ponudu na  javnom natječaju  raspisanom 12. prosinca 2008. u Dubrovačkom listu, čitavih pet mjeseci prije lokalnih izbora u transparentnom postupku, sukladnom zakonu", stoji u današnjem demantiju kojeg potpisuje Ivan Kusalić, prokurist tvrtke Razvoj Golf dodajući kako je ponuda koju su istakli bila najpovoljnija na natječaju na kojem je sukladno pravilima mogao sudjelovati i bilo koji drugi ponuđač.

"U svojem tekstu neutemeljeno implicirate da bi tržišna vrijednost ovog zemljišta trebala biti značajno viša zbog toga što je na tom prostoru predviđena gradnja Golf Parka Dubrovnik. Ovim putem želimo vas informirati o činjenici da se predmetno zemljište ne nalazi u zoni projekta Golf parka Dubrovnik i na njemu nije predviđena gradnja", stoji u reagiranju na objavljeni tekst, a koji smo dobili kasno popodne.

Šuičin dogradonačelnik posredovao u kupoprodaji nekretnina i negirao sukob interesa

Upravo u to vrijeme otkup parcela se obavljao uz pomoć dubrovačkog dogradonačelnika Antuna Kisića koji je istovremeno bio pravni zastupnik tadašnjeg investitora tvrtke Sommerfeld koja je projekt golf terena 2004. godine prodala Braslavu Turčiću, koji se nakon tri godine povlači iz projekta.

Projekt je zatim ustupljen tvrtki "Borgo", tvrtki kćeri "Razvoj golfa" koji je, pak, stoji u Sudskom registru, u vlasništvu je nizozemske tvrtke "Elitech B.V.". Među osnivačima dubrovačke tvrtki kćeri, "Razvoj golf Dubrovnik" pojavljuje se Maja Brinar, zamjenica ministra gospodarstva Goranka Fižulića, koja je udana za vlasnika spomenutog Borga koji je "Razvoj golfu" ustupio posao.

Novi list ranije je pisao da je vlasnik nizozemskog "Elitecha" zapravo "Golf International Group S.A" koja je registrirana na britanskim Djevičanskim otocima. Ta je grupacija poslovno vezana s londonskim "Loyd's Property Investmentsom" koji nudi mogućnosti gradnje i stjecanja vlasništva u projektu "Royal Golf Park Dubrovnik", vrijednom od 250 do 400 milijuna eura.

Tržišna cijena - 200 eura(!?) po četvornom metru

Megaprojekt koji se naziva i "high end" odnosno "projektom kakvog nema u bližem okruženju" stvar je na koju je Šuica zaboravila i oko koje je neinformirana.

"Kada je donesena odluka o urbanizaciji i dovođenju infrastrukture stvarna je tržišna cijena kvadrata tog zemljišta skočila na oko 200 eura po kvadratu. Barem su meni tako rekli procjenitelji", objašnjava Dražić.

Skidali brojne fotografije Šujice sa zidova

Sasvim u miru još jedne afere koja se razbuktila na Srđu, nekoliko nadmorskih metara niže, razočarana Šuica predala je vlast izbornom pobjedniku Andru Vlahušiću. Naime, Vlahušić je danima prije tražio da primopredaja bude javna, no Šuica, još uvijek u strahu nakon predizborne kampanje u kojoj je njen glavni oponent kao jedini program nudio razotkrivanje svih njenih afera, to je odbila.

Lakonski je novinarima rekla kako ne treba raditi predstavu. Primopredaja je trajala oko 45 minuta, a za to vrijeme vrijedne tajnice skidale su mnogobrojne fotografije sa zidova u njenom uredu koje su prikazivale Šujicu u raznim pozama i s raznim sugovornicima.

Nakon formalne primopredaje novi gradonačelnik grada Dubrovnika Andro Vlahušić sa svojim je zamjenicima Tatjanom Šimac Bonačić i Nikom Šaljom održao i prvu konferenciju za novinare.

Patetična predstava

"Razgovarao sam sa Šuicom i naravno, otvorili smo mnoga pitanje kao što su detalji oko gradskih projekata i imovine", rekao je Vlahušić ponovno naglašavajući kako će njegova gradska uprava vladati drugačije, odnosno transparentnije.

"Grad Dubrovnik trenutačno duguje nešto manje od 20 milijuna kuna, a aktualni proračun treba se smanjiti gotovo za četvrtinu kako bi se sveo u realne mjere", objavio je danas Vlahušić nakon razgovora s gradskim pročelnikom za financije Nikom Pavlovićem s kojim je govorio o stanju gradske blagajne.

Šuica: Možemo biti ponosni

Zanimljivo je napomenuti kako Šuica koja je javno poručila Vlahušiću da ne radi "predstave", to sama napravila. Ona je jučer odaslala javno pismo, koje je puno patetike.

"Također mislim da svi primjećujete koliko mi je teško napustiti snove o još boljem, ljepšem, suvremenijem i prosperitetnijem Dubrovniku, snove koje smo svi zajedno u okviru mogućnosti, pretvarali u realnost sve ove godine. Pa ipak, možemo biti ponosni, jer nemali je broj djela i projekata koji svjedoče o našoj iskonskoj ljubavi prema Gradu. Također, snagu mi daje spoznaja kako naši snovi nisu nepovratno izgubljeni. Duboko u sebi osjećam i vjerujem kako će uslijediti njihov nastavak. ", stoji u pismu Dubravke Šuice koja je sasvim sama predala ključeve Grada Vlahušiću bez pratnje svojih dojučerašnjih suradnika. Također u rukama je imala i buket cvijeća.

Žužul će spasiti Šuicu

Inače, Miomir Žužul, čije se ime često povezuje s gradskim projektima odnosno sa Šuicom danas je izjavio kako bi bilo sjajno vidjeti Šuicu kao veleposlanika. No, za sada nema nikakve službene potvrde.

Ako je suditi prema Vlahušićevim najavama u predizbornoj kampanji Šuica će morati dosta toga objasniti prije nego što se uputi preko državne granice.

Ana Benačić/ Ilko Ćimić
Foto:
http://loyds-inv.com/croatia.html, / Admir Buljubašić (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.