Suđenje ubojici kojeg je otkrio Google maps. "Nisam kriv, štitio sam sina"

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Na Županijskom sudu u Zagrebu danas je nastavljeno suđenje Damiru Keleminčiću (65) čiji je 13 godina star zločin, kada je otkriven 2022. godine, šokirao Hrvatsku. Policijska istraga koja je trajala svih tih godina otkrila je da je Keleminčić svoju 76-godišnju susjedu ubio u stanu na Trešnjevci, a tijelo je potom zamotao u tepih i bacio ga u bunar na svom imanju u Prečnom, nedaleko od Ivanić-Grada.

Žrtva, Slavojka Senišin, 11 se godina vodila kao nestala, sve dok policija uz pomoć Google mapsa nije pronašla njezino tijelo na Keleminčićevom imanju. On je na početku suđenja izjavio kako nije kriv za zločin koji mu se stavlja na teret, a danas je u sudnici demantirao snimke telefonskih razgovora u kojima svojim bližnjima priznaje zločin.

Na sudu su se tako mogle čuti snimke razgovora između njega i njegovog sina Filipa te još nekoliko razgovora s ostalim svjedocima u kojima Keleminčić priznaje zločin.

Inkriminirajući pozivi

"Kopaju s bagerom, vjerojatno budu našli Slavojku. Oprosti za sve, ja sam se branil od nje, tak da znaš. Nemoj nikom niš pričati, sad oni kopaju dvorište", rekao je Keleminčić jednom od svjedoka u tajno snimljenom razgovoru, upućenom 21. rujna u trenutku kada je policija prekopavala njegovo imanje u Prečnom.

Na pitanje svjedoka hoće li je naći, Keleminčić je tada odgovorio: "Pa valjda budu. Bila je samoobrana, kaj da ti velim. Tak da nebum došel doma tak brzo. Oprostite mi. Nije mi to nikad bila namjera."

Zatim je, nakon što su ga pustili iz policijske postaje u zagrebačkoj Heinzelovoj ulici, nazvao sina.

"Ona je mene napala nožem"

"Evo izlazim, sad su me pustili", rekao je Keleminčić.

"Ja sam u Prečnom, oni sad kopaju tu. Rade ispitivanja, valjda budu i u bunaru. Ja sam im rekao da je to za bunar bila zajebancija u birtiji. Ja sam im rekao da ako je to moj tata napravil, da je tak profesionalno napravio da ja ništa ne znam", odgovorio je sin.

"Da, gle, ona je mene napala nožem...", kazao mu je Keleminčić.

"Znači napravil si to?", pitao je sin.

"Da, znači bilo je ili ona ili ja", odgovara.

"Znači, završil buš u zatvoru do kraja života? E moj tata, što si nam napravio? Ajme majko što si napravio...", ponavljao je sin Filip kroz suze.

U drugom razgovoru između Keleminčića i Filipa, koji se mogao čuti na sudu, ponovo je priznao zločin.

"U zatvoru ćeš biti 10 godina ili više, uzet će nam stanove, sve će nam uzeti. Kaj si napravio", ponavljao je jecajući Filip.

"Ma neće, kak ti može nekaj uzet, neću biti toliko u zatvoru, ne brini niš. Rekao je odvjetnik da mogu dobiti od jedne do pet godina", umirivao ga je Keleminčić.

Keleminčić: To u pozivima sam rekao pod pritiskom policije

Nakon slušanja telefonskih poziva, Keleminčić je ponovo iznio svoju obranu u kojoj se osvrnuo na telefonske pozive. "Evidentno je iz ovih svih razgovora koje ste čuli da sam ja to rekao pod nagovorom i pritiskom policije. Oni su zapravo mene ucijenili na jedan perfidan način, kako bi na ulici rekli, navukli su me", kazao je.

"Iz svih tih razgovora se pokazuje da ja želim eventualnu krivnju svrgnuti sa sinova, više s Filipa s kojim sam jako povezan. Tužiteljica je rekla da sam u razgovorima pokazao bešćutnost. Ja sam inače jako emotivna osoba, kada vam netko kaže da će mene i sinove strpati u Remetinec... Ja sam tada izmislio i taj nož, uopće ne znam kako je ona ubijena", rekao je.

"Filip je iz zajebancije rekao da ju je stari bacio u bunar"

Dodao je i da je cijela policijska istraga na njegovoj parceli krenula iz šale koju je Filip ispričao u lokalnoj birtiji u tom mjestu. Naime, kada se u kafiću pričalo o tome što je dogodilo Senišin, Filip je navodno rekao da ju je "stari bacio u bunar", čulo se danas na sudu. Kazao je i da su Filipa i njega istovremeno priveli i odveli u Heinzelovu na ispitivanje.

"Ona je bila u vezi s još jednim gospodinom, ne želim iznijeti ime, nego inicijale M. J. Njih dvoje su 2011. godine zajedno bili na mojem imanju. Ona je prevarena i ja sam prevaren", kazao je Keleminčić.

Zatim je na klupu za svjedoke sjeo Filip Keleminčić kojeg je sutkinja upozorila da ne treba svjedočiti s obzirom na to da je sin optuženog, na što se on odrekao tog prava. Ispričao je da su istog dana uhićeni on i otac te da je odveden na poligraf.

Priče iz kafića

"Ja nisam znao da su došli i po njega jer su nas odvojeno pokupili. Zvali su me na poligraf i rekli da ima veze s nestankom Slavojke, nisam imao pojma o ničemu. Sve što znam, pročitao sam iz medija.

Plašili su me na poligrafu da smo je zakopali u bunar, govorili: 'Ajde reci, gdje ste ju zakopali?' Ja sam bio 300 posto siguran da sam prošao poligraf, nisu mi rekli koji su rezultati", kazao je, a moglo se čuti da je na poligrafu pao i da je policija zbog toga mislila kako je znao da se Slavojkino tijelo nalazi u bunaru.

Tužiteljica ga je pitala i da pojasni kakve su to bile priče iz kafića koje su se spominjale. "Pa znao je jedan moj prijatelj reći, di si ju zakopao? Nerealno je sve bilo. To je bila takva jedna zezancija da ne vjerujemo da je moglo tako ispasti, to je bizarno. To je bilo u mom društvu, i taj prijatelj ima druge prijatelje koji su isto dolazili na njegovu vikendicu i koji su se isto tako međusobno zezali. To se desilo dva tri puta možda, nije da se tome pričalo", kazao je.

"Tata nije pričao kada je kupio stan od Slavojke, nisam vidio njezine stvari"

Na sudu se moglo čuti i da se nakon nekog vremena u stan u kojem je živjela Slavojka uselio Keleminčićev drugi sin, Nikola. Također se čulo da se stan nalazio iznad stanova u kojem su već živjeli Keleminčić i sin Filip.

"To je bilo nakon što je tata rekao da je kupio taj stan. Nikola je podigao kredit i renovirao ga. Ja nisam tada vidio da bi u stanu bile stvari od Slavojke niti sam vidio kad ih je iznio. Tata nije govorio kada je kupio taj stan od nje, niti druge detalje, niti smo ga mi išta pitali", kazao je Filip.

Za kraj je rekao da mu nije jasno zbog čega bi njegov otac ubio Slavojku iz koristoljublja, kada je bio pomorac i imali su dovoljno novca. "Imovinsko stanje nam je bilo više nego dobro, od vikendice jedne i druge, stanova... Tako da mi u cijeloj toj optužbi za koristoljublje nije bilo jasno da bi netko tko zarađuje takve novce mogao to napraviti, za taj iznos", kazao je.

Keleminčić: I Turudić je rekao da je najgore kada se unaprijed izvede neka priča

Na početku ročišta, Keleminčićev je odvjetnik, Arnold Čada, imao primjedbu na to kako je slučaj bio popraćen od strane medija, odnosno da su snimke objavljene prije nego što su bile puštene na sudu. "Smatram da je to nedopustivo jer se time krše prava okrivljenika, ako to čitaju svjedoci, a čitaju sigurno, to onda utječe na njihovu objektivnost iskazivanja", požalio se.

Keleminčić je to i sam spomenuo u svom osvrtu na puštene snimke. "Niste mi, sutkinjino, dozvolili prošli put da ovo kažem. Kako je i g. Ivan Turudić rekao, da je najgore za sve kada se unaprijed izvede neka priča... Državna tužiteljica mi želi prikeljiti da sam sve rekao nekom policajcu. Želim napomenuti da mi i to vjerojatno slijedi kojim putem su oni krenuli", poručio je Keleminčić sudskom vijeću.

Otkrio ga Google maps

76-godišnjakinja je 24. listopada 2011. nestala na Trešnjevci pod nerazjašnjenim okolnostima. Policija je nakon višegodišnje istrage utvrdila da je Keleminčić neutvrđenog dana, u razdoblju od 12. listopada do 5. studenoga 2011. godine, iz koristoljublja ubio Senišin.

"Potom je tijelo zamotao u tepih te ga prevezao na adresu na širem području Zagrebačke županije gdje posjeduje vikend kuću. Zamotano tijelo bacio je u bunar koji se nalazio u dvorištu vikend kuće, bunar zatrpao građevinskim otpadom i zemljom, a okno bunara maknuo i premjestio ispred vikend kuće, kako bi prikrio mjesto gdje se nalazio bunar", opisano je tom prilikom u policijskom priopćenju.

Policija je dodala da je Keleminčić pet godina nakon ubojstva krivotvorio i ovjerio dokumentaciju o kupnji stana kako bi prisvojio žrtvinu nekretninu. Voditelj Službe općeg kriminaliteta PU zagrebačke Zvonimir Petrović je nakon pretrage njegovog imanja potvrdio kako je policiji pri istrazi pomogao Googleov Street View.

"Što se samog bunara tiče, pregledom Google Street Viewa smo shvatili da je prije samog nestanka žrtve bunar bio na svom mjestu. Kad smo na mjesto pronalaska tijela došli fizički, shvatili smo da bunara nema, da je samo kruna od bunara premještena ispred vikend-kuće. To je bila indicija da intenzivnije krenemo u provođenje drugih mjera radnje", naveo je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.