Studentska revolucija širi se Hrvatskom: "Sa sindikatima ćemo marširati na Markov trg!"

ČETVRTOG dana otkako je započeo prosvjed zagrebačkih studenata na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, ukazao se i ministar Dragan Primorac.

Izrazio je impresioniranost, dostojanstvom i načinom organiziranja prosvjeda od strane studenata, a na prodekana fakulteta Damira Borasa, kao i čitavo vodstvo te ustanove, obrušio se nizom kritika.

Borasu je poručio da ako se već fakultet solidarizirao sa studentima, kao što to čini njegovo resorno Ministarstvo i Vlada, onda neka im fakultet i vrati školarine, jer one nisu dio državnog proračuna, niti ih ubire država. Naročito ga je naljutilo to što je bivši SDP-ov PR-ovac Krešimir Macan davao savjete Borasu oko prosvjeda studenata.

Oštro je poručio kako strankama i politici nije mjesto u obrazovnom sustavu i da se ni HDZ, ni SDP, ni HNS nemaju pravo miješati u autonomiju Sveučilišta. S njim je danas konferenciju za novinare zajednički održao rektor zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš te su svi zajedno prosvjede studenata ocijenili vrlo demokratskim te pozvali studente da odrede svoje predstavnike, koji će u njihovo ime voditi razgovore i pregovore oko zahtjeva za ukidanjem školarina.

"Vlada je fakultete natjeralo na eksploataciju studenata, a studente izručila eksploataciji od strane fakulteta"

Profesor Filozofskog fakulteta Borislav Mikulić sa Odsjeka za filozofiju Primorca je nakon ove konferencije usporedio sa Josipom Brozom Titom s obzirom na metode kojima se koristi da bi smirio studentske prosvjede.

"Ministarstvo i ministar traže žrtvenog jarca. Ako je već istaknuo da je američki profesor, trebao je biti pametniji i imati više stručnih i političkih kompetencija te imati sposobniji PR. Studenti bi kao i sveučilišta morali tražiti odgovor od Radovana Fuchsa i Bonaccija zbog vrijeđanja, a od ministra Primorca za nečinjenje. Ministar nedvojbeno svoje nesnalaženje kompenzira autoritarnošću svoje ministarske pozicije i svaljuje krivicu na sveučilišta i fakultete iako ni on ni prethodni ministar Flego nisi poduzeli ništa kod povisivanja školarina, nego su se izvlačili na autonomiju sveučilišta", kazao je Mikulić Novom listu vezano za Primorčevu izjavu da Ministarstvo i Vlada nemaju ništa sa naplaćivanjem školarina.

"To je potpuno lažan argument jer je država osnivač i vlasnik sveučilišta i ona mora regulirati školarine. Ovako je fakultete natjerala na eksploataciju studenata, a studente izručila eksploataciji od strane fakulteta. Naime, čak se i razvojni projekti u znanosti pojedinih fakulteta financiraju od školarina. Što se tiče izjave ministra Primorca da su on i premijer Sanader već prije pet godina tražili besplatno školovanje za sve, to je blasfemična laž. Cijela javnost je svjesna tko je provodio kakvu politiku, a usprkos zahtjevima fakulteta financijska potpora provedbi bolonje je sasvim nezadovoljavajuća. Pozivam studente da ne nasjedaju ministrovim slatkim dodvoravanjima u titoističkom stilu", izjavio je Mikulić.

"Dobra retorička figura"

Za Primorčevu poruku da bi fakulteti trebali vratiti novac studentima, prozvani prodekan Boras kazao je da je to "dobra retorička figura". Kaže kako nije osobno čuo tu ministrovu izjavu, no da misli da je Primorac vjerojatno htio naglasiti da participaciju u školarinama određuje Sveučilište, odnosno da je to pitanje koje fakulteti sami određuju.

Studenti su također reagirali na Primorčevo ukazanje kazavši da ne žele da im se vrate školarine, nego traže da sveučilišta imaju dovoljno novca da im te školarine ne trebaju.

"Ministar naš glas dosad nije smatrao dostojnim komentara, a sada, kada se napokon oglasio, nije u stanju razlikovati zahtjev za besplatnim obrazovanjem od ponude jednog od modela naplaćivanja obrazovanja", izjavili su studenti, navodi list.

Primijetili su i kako je politiziranje njihovog protesta u medijima "svjedočanstvo mizerije medija koji ne znaju misliti izvan okvira stranačkih podmetanja i podvala".

Studenti stali uz sindikate: Zajedno ćemo marširati prema Markovom trgu!

Podsjećamo da su studentima potporu već ukazali i Nezavisni hrvatski sindikati, što je priopćenjem javnosti objavio predsjednik te udruge Krešimir Sever. Predstavnici sindikata danas su nastavili s vlastitim prosvjedima, pozvavši svoje članove na štrajk javnih službi 11. svibnja, a studenti Filozofskog fakulteta odlučili su im se pridružiti.

"Marširat ćemo s vama prema Markovom trgu", kazala je jedna od predstavnica "Nezavisne studentske inicijative", koja organizira prosvjede na fakultetima diljem Hrvatske. Organizatori prosvjeda i dalje inzistiraju na svojoj anonimnosti, jer tvrde da su ideje i ciljevi važnije od imena pa nikoga ne žele stavljati u prvi plan, niti prisvajati zasluge.

Sindikalni čelnici su sastanak na kojem su najavili štrajk održali u Studentskom centru, ali nisu najavili koliko će dugo trajati "štrajk za pravednu cijenu i dostojanstvo rada u javnim službama". No, ne zanose se iluzijama kako će jedan štrajk sve promijeniti iz temelja. "Pakao je prazan, vragovi su vani. Kolege vratimo ih tamo gdje im je mjesto", pjesnički je pozvala na prosvjede predsjednica Sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Abveršek.

Revolucija studenata širi se na ostale gradove

Studentska revolucija četvrtog dana blokade ne jenjava, nego upravo suprotno: čini se da inficira grad po grad. Filozofski fakulteti su, osim u Zagrebu, gdje su studenti preuzeli vlast još u ponedjeljak u podne, blokirani u Zadru, od sinoć i u Rijeci,  a od jutros Osijeku. Split je od zagrebačkih suboraca zatražio organizacijsku pomoć, a splitski studenti najavili su da će u petak zauzeti Filozofski fakultet i krenuti s blokadom. Splitska "Nezavisna studentska inicijativa" također muku muči sa Studentskim zborom koji ih odbija podržati, te poručuju kako je sasvim jasno "koje je političko opredjeljenje studentskog zbora".

Politolozi i novinari na Fakultetu političkih znanosti su danas u 14 sati okupili plenum i izglasali blokadu fakulteta uz pomoć "ljudstva" sa filozofije. Trenutno su na Fakultetu i predstavnici Studentskog zbora koji su pokušali raspravom poništiti blokadu, kazavši da nema smisla. Bezuspješno su ih odgovarali argumentom da se oni već godinama putem zbora bore protiv lošeg modela studiranja. Preuzimanjem Fakulteta politolozi i novinari zauzeli su i Radio Student preko kojega žele širiti svoje ciljeve te objašnjavati interese.

Dekan fakulteta Vlatko Cvrtila je nakon proglašenja blokade rekao kako je to sve "studentski show i volja studenata" te da će nakon sastanka fakultetskog vijeća odlučiti kako dalje. Sjednica će se najvjerojatnije održati sutra. Politolozi i novinari poput studenata filozofskog fakulteta traže ukidanje školarina i zaustavljanje bolonjskog procesa, a na plenumu koji se održao danas u 18 sati izglasan je nastavak blokade.

Studentski bi prosvjedi mogli uskoro zahvatiti i Dubrovnik, s obzirom da se danas priopćenjem oglasila "neformalna skupina dubrovačkih studenata" koja poziva na skup davanja podrške studentima u Zagrebu, Zadru, Rijeci, Splitu, Osijeku i drugim gradovima. Skup dubrovačkih studenata održat će se sutra u 18 sati ispred zgrade Sveučilišta. "Pored izražavanja podrške, na skupu će se odlučiti o daljnjim akcijama i našem doprinosu borbi protiv komercijalizacije obrazovanja", priopćili su dubrovački studenti.

Podrška iz susjednih zemalja

Blokadu je, podsjetimo, podržao i Studentski zbor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, a danas su im podršku pružili i Nezavisni hrvatski sindikati.

Nakon podrške Avtonomne tribine iz Slovenije šuška se da će zagrebačkim "filozofima" podršku pružiti i beogradske kolege.

O svemu tome bilo je riječi na sinoćnjem plenumu na Filozofskom fakultetu, čija je "nova vlast" jučer raspisala potjernicu za HDZ-ovim ministrom obrazovanja Draganom Primorcem, kojega ovaj tjedan nema - nigdje. Sinoć je dakako jednoglasno izglasano da blokada "ide dalje".

"Ako se ne možeš boriti protiv njih, pridruži im se"

Na pitanje "Hoće li se 'nova vlast' fakulteta povinovati staroj?" odgovor je stigao jučer nakon sjednice Fakultetskog vijeća, i glasi - "Ne, obrnuto", jer su i profesori odlučili na valu studentskog entuzijazma progurati svoje zahtjeve prema Vladi, po načelu "ako se ne možeš boriti protiv njih, pridruži im se". Nakon proglasa prodekana Damira Borasa koji je studentima u ponedjeljak poručio da ne nasjedaju na proglase manjine i upozorio ih na neetičnost, nezakonitost i nedemokratičnost blokade - okrenuli su ploču:

"S obzirom na dosadašnje neuspješne institucionalne akcije Fakultetsko vijeće smatra da su metode kojima se akcija provodi legitimne i primjerene postavljenim ciljevima", navodi se u jučerašnjoj odluci vijeća. Dekana Miljenka Jurkovića i dalje nema, jer je na Copacabani, a s obzirom na ono što mu se događa na fakultetu postoji opravdana sumnja da mu je ljepše na brazilskim plažama.

Pula u svibnju kreće u prosvjede uz bok sindikatima

Predsjednik Studentskog zbora osječkog Sveučilišta Igor Gavranović, kazao je Glasu Slavonije da načelno podržavaju sve što vodi poboljšanju studentskog standarda, ali da se ne slaže s načinom na koji se provodi ta borba.

"Službeno, nije nam ni od koga stigao dopis ili zahtjev da idemo prosvjedovati. Ovih dana razmotrit ćemo ovu situaciju oko studentskih zahtjeva, ali moram istaknuti da nismo za ovakav način prosvjeda, prekidanjem nastave i slično. Treba i dobro vidjeti što uopće znači besplatno školovanje. To lijepo zvuči u teoriji, ali netko i to treba platiti u ovoj recesiji", kaže on. Puležani također žele izraziti stav, ali ne na radikalan način.

Savez studentskih udruga Pule uz potporu Studentskog zbora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli pokrenuo je inicijativu za studentskim štrajkom. Naime, 4. svibnja štrajk će započeti blokadom svih zgrada sveučilišta i trajat će dok se svi zahtjevi ne ispune.

Traže jamstvo ministra službenim dokumentom i u medijima da će osigurati besplatno školstvo na svim razinama obrazovanja, da će vratiti sva sredstva za kapitalna ulaganja koja su oduzeta rebalansom proračuna, istog dana kad Hrvatska izađe iz recesije čime bi se mogla započeti izgradnja studentskog kampusa i standardizaciju bolonjskog sustava na svim sveučilištima Hrvatske.

Pijanima ne dati mikrofon!

No, na FFZG-u odlučnosti ne manjka. Kako se rasprave u zagrebačkom studentskom "polisu" održavaju svaku večer i imaju po više točaka dnevnoga reda, studenti su sinoć uveli još neka pravila koja će im pomoći da ostanu na pravom kolosijeku:

"Redari neće dopustiti prosljeđivanje mikrofona osobama pod utjecajem alkohola i opijata. Raspravljanje o Bologni na večerašnjem plenumu ne može rezultirati konstruktivnim rješenjima niti zahtjevima pa se tema odgađa za kasnije plenume. Svi izglasani za sve funkcije i delegacije moraju se javiti moderatoru nakon plenuma. Za vrijeme plenuma svatko može moderatorima poslati svoje mišljenje na papiru. Apelira se na redare da se javljaju šefu smjene i obavljaju dužnosti još savjesnije nego prije", navodi Nezavisna studentska inicijativa za pravo na besplatno obrazovanje na službenom blogu.

Upozoravaju da e-mail adresa grupe zadužene za kreiranje i prikupljanje potpisa za peticiju na području Hrvatske glasi: peticija_slobodnifilozofski@googlegroups.com, a navode i da će u peticiju biti uvrštena četvrta točka odluke Fakultetskog vijeća: da se svi zakoni koji se odnose na znanost i visoko obrazovanje prije upućivanja u saborsku proceduru daju na očitovanje svim znanstvenim i visokoobrazovnim institucijama.

Poruke pobunjenih studenata i zaključke s njihovih plenuma možete pročitati na njihovom službenom blogu na Blogeru.

A.B./P.V.
Foto: Ranko Šuvar (Cropix)/Novi list/slobodnifilozofski.bloger.hr

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.