Stručnjakinja upozorava da neonacisti koriste rat u Ukrajini za regrutiranje

Foto: Profimedia

U ČLANKU za Washington Post direktorica SITE Intelligence Group i stručnjakinja za kiberterorizam Rita Katz upozorava da neonacisti koriste rat u Ukrajini za svoje ciljeve.

Inače, SITE Intelligence Group je američka nevladina udruga koja istražuje i prati ponašanje bijelih suprematista i džihadista na internetu. 

Katz piše da su otkako je počeo rat u Ukrajini neonacističke online platforme na Zapadu pune planova i dogovora o tome kako doći i boriti se. 

Europski i američki neonacisti se organiziraju za odlazak u Ukrajinu

"Korisnici tih online platformi organiziraju prijevoz automobilima, planiraju kako prijeći granicu Poljske i Ukrajine kako bi se pridružili borbi protiv Rusije. Njihov cilj nije obraniti Ukrajinu kakvu poznajemo - multietničko, demokratski nastrojeno društvo na čelu sa židovskim predsjednikom.

Neki neonacisti jednostavno vide ovaj novi rat kao mjesto za izvođenje svojih nasilnih fantazija. Za druge je, međutim, sila koja ih vuče prema sukobu zajednička vizija ultranacionalističke etno-države. Ukrajinu vide kao zlatnu priliku za postizanje tog cilja i pretvore je u model za izvoz diljem svijeta", upozorava se u tekstu u Washington Postu.

Potencijalne militante regrutirale su skupine poput bojne Azov, krajnje desnog nacionalističkog ukrajinskog paravojnog i političkog pokreta, navodi se.

"Azov je ušao u ukrajinsku nacionalnu gardu 2014. i bio je temelj za Putinovu lažnu tvrdnju da ukrajinskom vladom upravljaju neonacisti. Iako je Azov i dalje rubni pokret u Ukrajini, među mnogim ekstremistima to je brend koji je veći od života. Otvoreno je primio zapadnjake u svoje redove putem internetskih stranica za bijele suprematiste", piše Katz.

Bojna Azov je ponovno glavni problem

Dodaje: "Da budemo jasni, ne obožavaju svi na krajnjoj desnici Azov, za koji neki smatraju da ima veze s Izraelom ili židovskim donatorima. No otkako je Azov 25. veljače javno pozvao strane borce u svoje redove, službena Telegram grupa za chat te organizacije prepuna je poruka ljudi iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Španjolske, Nizozemske, Švedske, Poljske i drugih zapadnih zemlje koje iskazuju interes da im se pridruže", piše.

Katz ističe da na neonacističkim chat grupama i kanalima na raznim jezicima odjekuju pozivi Azova. 

"Nisam primijetila ovu razinu aktivnosti regrutacije u cijelom pokretu otkako je Islamska država proglasila svoj takozvani kalifat 2014. i tražila simpatizere širom svijeta da joj se pridruže", napominje.

Katz navodi nekoliko primjera komunikacije među neonacistima i desničarskim ekstremistima koji dogovaraju odlazak u Ukrajinu i regrutiraju pristalice.

"Kad stignem u Ukrajinu, ubijat ću Židove"

Jedan od njih je poznat pod nadimkom "D", a riječ je o vojnom veteranu iz Velike Britaniji koji je aktivan na desecima neonacističkih kanala na Telegramu. 

"Tražim dečke iz Ujedinjenog Kraljevstva, ja sam u Velikoj Britaniji i odlazim u Ukrajinu, nadam se za 1-2 tjedna", napisao je D 27. veljače. D je ovako opisao svoju motivaciju za odlazak u Ukrajinu: "U svakom slučaju, kad stignem u Ukrajinu, ubijat ću Židove kad god ih vidim." 

U drugom postu je napisao: "Skupljam svoju opremu, Heil Hitler, slava Ukrajini i hajde svi ubijati neke jebene Židove za Wotana!". Wotan je bog iz nordijske mitologije, na koji se mnogi ekstremisti krajnje desnice pozivaju u svojoj retorici i estetici.  D je kasnije naznačio da je oformio "grupu iz UK-a" koja je krenula u Ukrajinu, upozorava Rita Katz.

Neonacisti su protiv Zelenskog

Ova stručnjakinja za ekstremizam ističe da neonacisti većinom ne podržavaju sadašnju ukrajinsku vladu - i to ne samo zbog njezine zabrane antisemitizma, židovskog naslijeđa predsjednika Volodimira Zelenskog ili drugih specifičnih stvari. Ukrajina je demokracija u razvoju kojoj se desničarski ekstremisti protive jer je suprotna fašističkim vladama koje žele vidjeti na svijetu. 

"Kao što je napisao administrator popularne njemačke i engleske neonacističke chat grupe dok je pozivao članove da se pridruže Azovu: 'Ja ne branim Ukrajinu, ja branim nacionalsocijalizam’", piše Katz.

Ona smatra da ovu neonacističku mobilizaciju u ime Ukrajine pokreće više od zajedničkog neprijatelja: mobilizatori vide rat Rusije i Ukrajine kao veliku priliku za unapređenje bijelog nacionalizma putem militantnosti. 

Pakleni planovi

"Za njih je Ukrajina vježba za fašističku izgradnju države, zrela za vrstu oružanog prevrata krajnje desnice za kojim čeznu u svojim zemljama", navodi.

"Za najekstremnije među ovim neonacistima plan je još zlokobniji. Oni vide Ukrajinu kao šansu za daljnje 'akceleratorističke' programe, koji nastoje ubrzati civilizacijski kolaps, a zatim iz pepela graditi fašističke etno-države", piše Katz.

Ona citira jednog istaknutog slovačkog neonacista, jako utjecajnog u tim krugovima, koji je na Telegramu napisao: "Ovaj rat će spaliti fizičku i moralnu slabost našeg naroda, kako bi se jaka nacija uzdigla iz pepela. Naš je posao osigurati da uvjeti ostanu užasni dovoljno dugo da se ova transformacija dogodi, a mora se dogoditi. Naša budućnost je u pitanju i možda nećemo dobiti drugu priliku, zasigurno ne tako dobru kao što je ova."

Katz podsjeća da je takvu ideologiju imao i terorist koji je 2019. na Novom Zelandu ubio 51 osobu. "Naravno, nijedan od ovih događaja ne potvrđuje Putinove tvrdnje da se rat vodi zbog 'denacificiranja' Ukrajine", ističe.

Desničarski ekstremisti koji sada idu ratovati u Ukrajinu su problem i za države iz kojih dolaze

"Međutim, problem nije u potvrđivanju ili poništavanju narativa. Ovo je pitanje sigurnosti - za Ukrajinu i za zemlje iz kojih dolaze ovi ekstremisti", smatra Katz.

Ona piše da ova situacija u Ukrajini podsjeća na Siriju tijekom prošlog desetljeća. 

"Baš kao što je sirijski sukob poslužio kao savršeno plodno tlo za skupine poput Al-Kaide i Islamske države, slični uvjeti možda se spremaju u Ukrajini za krajnju desnicu. Sirija je postala poligon za planiranje i obuku terorista za napade na Zapadu, kao što su napadi u Parizu 2015. i napadi u Bruxellesu 2016. godine", podsjeća.

Na kraju Rita Katz donosi zabrinjavajuće upozorenje.

"Ekstremisti koji uspješno dođu u Ukrajinu mogli bi se vratiti kući s novim oružjem i borbenim iskustvom - ili ostati u Ukrajini, gdje mogu dodatno utjecati na svoje sunarodnjake putem interneta. Samo zato što su ekstremisti 'negdje drugdje' ne čini ih manje opasnim za zemlje iz kojih dolaze, kao što smo dobro naučili. Bez obzira na to gdje se rat događa, on uvijek predstavlja priliku za ekstremiste", zaključuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.