STRUČNJACI UPOZORAVAJU "Imate tri godine da spasite čovječanstvo od klimatskih promjena"

Foto: Twitter
 
VIŠE od 60 znanstvenika potpisalo je članak objavljen u časopisu Nature, u kojem upozoravaju ponajprije svjetske vođe da "imaju samo tri godine da spase čovječanstvo od klimatskih promjena".
 
"Svijet ima tri godine da počne smanjivati emisiju štetnih plinova ili će snositi opasne posljedice globalnog zagrijavanja", upozorili su znanstvenici.
 
"Nestaju cijeli ekosustavi" 
 
Uputili su oštre kritike i pozive svjetskim vođama da se moraju usredotočiti na znanstvene dokaze o klimatskim promjenama, a ne "zakopavati glave u pijesak".
 
"Nestaju cijeli ekosustavi, nestaje led u Arktiku, od vrućine umiru i koraljni grebeni", stoji u članku. Autori upozoravaju:
 
"Emisija ugljikovog dioksida mogla bi prijeći granicu određenu pariškim dogovorom u razdoblju od 4 do 26 godina, ovisno o uvjetima, ako se trenutna razina ne počne smanjivati". Pariški dogovor je odredio granicu globalnog zagrijavanja između 1,5 i 2 Celzijeva stupnja.
 
"Istraživanja pokazuju da možemo zaustaviti prijetnje"
 
Od kraja 19. stoljeća temperatura na Zemlji je porasla za 1 stupanj zbog emisije stakleničkih plinova uzrokovane ljudskom djelatnošću. Vodeća UN-ova stručnjakinja za klimu Christiana 
Figueres je naglasila:
 
"Razina emisije štetnih plinova mora najkasnije do 2020. godine početi ubrzano opadati. Ako se povisi ili čak ostane ista, prijeći ćemo granicu određenu pariškim dogovorom".
 
Figueres je dodala: "Smanjenje emisije na globalnoj razini je ogroman zadatak, ali istraživanja pokazuju da je poželjan i dostižan cilj".
 
"Odgovorni su najmoćniji vođe, a najviše trpe najsiromašniji"
 
"Društvene posljedice klimatskih promjena, zbog velikih toplinskih valova, suša, rasta razine mora, neizbježne su i najviše pogađaju najsiromašnije i najslabije", također su naglasili autori.
 
Kritizirali su američkog predsjednika Donalda Trumpa kao "poricatelja klimatskih promjena" te pozvali ostale svjetske vođe da zauzmu suprotan stav:
 
"Oni koji su na vlasti moraju se boriti za znanost", stoji u članku. "Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njegova kampanja Učinimo Planetu Ponovo Velikom (sprdanje Trumpovog Učinimo Ameriku Ponovo Velikom) pravi su primjer".
 
"Spas je u obnovljivim izvorima energije"
 
"Nemamo više vremena za čekanje. Sve države moraju usvojiti programe za 100-postotnu proizvodnju obnovljive energije te osigurati da tržišta budu spremna za širenje izvora obnovljive energije", poručili su znanstvenici.
 
"Uvijek će biti onih koji zakopavaju glave u pijesak i ignoriraju globalne prijetnje klimatskih promjena. Međutim, ima i mnogo nas koji smo odlučni zaustaviti ovu pasivnost. 
 
Ostanimo optimistični i borimo se zajedno,", zaključili su autori. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.