Stanovnica Vegasa nakon masakra za Index opisala atmosferu koja vlada gradom

Foto: Vicotria Quinn

LAS VEGAS se, nakon stravičnog pokolja u kojem je živote izgubilo 59 ljudi, polako vraća u normalno stanje.

Podsjetimo, 64-godišnji umirovljenik Stephen Paddock iz još uvijek nepoznatih razloga zapucao je iz vatrenog oružja po posjetiteljima glazbenog festivala. U sumanutoj pucnjavi poginulo je 59 ljudi, a stotine su ih ranjene i ozlijeđene. Ubojica je i sebi oduzeo život, a o razlozima njegova suludog i okrutnog postupka zasigurno će se nagađati još dugo vremena.

Ipak, u gradu kocke i u američkoj prijestolnici zabave sve je, barem naoko, opet normalno.

Sigurnost u gradu

Victoria Quinn, 58-godišnja stanovnica Las Vegasa i majka trojice sinova, za Index je progovorila o atmosferi u gradu u danima nakon pucnjave koja će možda zauvijek promijeniti američki stav prema oružju.

"Moji sinovi bili su na hokeju preko puta Mandalay Baya i otišli su otamo oko 19.15. Pucnjava je počela sat vremena kasnije", govori ona.

"Sigurnost u gradu je sada na visokoj razini. Osiguranje zračne luke je veće, dugo se čeka na preglede, a osjeća se velika razlika i u ponašanju ljudi. Prije smo, nakon takvih strašnih događaja, govorili: 'Nećemo dopustiti da nas strah pobijedi, živjet ćemo svoj život i nećemo dopustiti da nas ovo svlada'. Sada, nakon ovog užasa u Vegasu, mislimo da bi neko vrijeme trebalo izbjegavati velika okupljanja. Zašto? Zato što se dogodilo u našem dvorištu", iskreno je rekla.



Sjećanje na žrtve

"Dan nakon pucnjave okupili smo se na prostoru između gradske vijećnice i sveučilišta, cijeli grad je došao zajedno se moliti", kaže naša sugovornica.

"U samo tri dana naše GoFund stranice prikupile su više od devet milijuna dolara", govori Victoria i dodaje: "Pomogli su svi koji su mogli: Dana White, predsjednik UFC-a, zlatni hokejski tim i svi ostali. Svi smo otvorili svoja vrata obiteljima žrtava i dali im besplatne sobe. Trenutno smo isti kao i bilo koji drugi grad koji je iskusio ovakav strah i tugu. Ovaj čovjek pucao je na Ameriku i na Kanadu."

Memorijalna obilježja

Samo četiri dana nakon pucnjave pojavilo se prvo spomen-obilježje žrtvama pucnjave.

"Grad je za izgradnju spomenika iskoristio jednu praznu parcelu", kaže Victoria.

"Drugi memorijal se već gradi kod znaka 'Dobrodošli u Las Vegas'. Ljudi se predaju vjeri, mole se i snažno se trude da pobijede strah", zaključila je naša sugovornica. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.