Što će talijanski referendum značiti za eurozonu i samu EU?

Foto: FAH

INVESTITORI koji se još uvijek oporavljaju od financijskih šokova u SAD-u i UK-u sve su zabrinutiji oko budućnosti Italije u eurozoni.

Konkretno, brine ih mogućnost da će propast referenduma premijera Mattea Renzija o ustavnoj reformi dovesti do pada vlade i povratka političke nestabilnosti našeg prekomorskog susjeda.

Ipak. čini se da izlazak Italije iz eurozone nije neposredna opasnost, pošto bi za takav drastičan potez bio potreban stranački konsenzus i mukotrpan politički proces, piše Bloomberg i nabraja sedam bitnih implikacija ovog referenduma.

1. Zašto su tržišta zabrinuta?

Renzi je u slučaju poraza na referendumu obećao da će podnijeti ostavku, što bi značilo prijevremene izbore i vjerojatni dolazak populističkog Pokreta pet zvjezdica na vlast (M5S). Lider M5S-a Beppe Grillo već je najavio da će raspisati novi referendum o napuštanju eurozone. Neki investitori predviđaju da bi to dovelo do raspada ne samo eurozone, već i Europske unije: "Mislimo da će se EU raspasti i da će Italija napustiti euro. Ovo je do nedavno bilo nezamislivo, neplauzibilno, ali počinjemo vidjeti zupčanike kako se okreću, u najmanju ruku", kaže Jim Smigiel.

2. Koliko euroskeptičan je Pokret pet zvjezdica?

M5S već neko vrijeme aktivno zagovara referendum o eurozoni. Njihov potpredsjednik donjeg doma talijanskog parlamenta Luigi Di Maio izjavio je da preferira "euro u dvije brzine ili nacionalnu valutu" kao alternativu.

3. Zašto se onda strahovi investitora smatraju pretjeranima?

Zato što izlaz iz eurozone zahtijeva jako mnogo vremena i kompleksne pregovore, kao što je Velika Britanija naučila u slučaju izlaska iz EU. Sama pobjeda M5S ne bi bila dovoljna, jer bi vjerojatno morali naći koalicijske partnere za formiranje vlade. Osim toga, postoje ozbiljne pravne prepreke pri izlazu iz eurozone.

4. Koje su pravne prepreke?

Talijanski ustav zabranjuje raskidanje međunarodnih sporazuma na temelju referenduma, što znači da bi nova vlada prije samog referenduma trebala promijeniti ustav. Za to bi bila potrebna dvotrećinska većina u oba doma parlamenta, a možda čak i još jedan referendum koji bi potvrdio odluku. A uza sve to, promjene bi mogao blokirati Ustavni sud.

5. Koliko bi loša bila reakcija na izlazak iz eurozone?

 Sama politička inicijativa izazvala bi reakciju tržišta. "Bilo kakvi uvjerljivi glasovi o izlasku iz eurozone izazvali bi bijeg kapitala i previranje tržišta, tako da bi tržišni pritisak mogao natjerati stranke koje su vodile kampanju protiv eura da promijene stav", kažu ekonomisti Gianluca Salford i Marco Protopapa.

6. Žele li Talijani napustiti euro?

Izgleda da ne. Anketa koju je naručila La Stampa utvrdila je da je samo 15.2% Talijana za napuštanje eurozone.

7. Znači da nema razloga za brigu?

Ovo su samo poznate nepoznanice. Jedino što je izvjesno jest da će Renzijev poraz na referendumu sljedećeg mjeseca izazvati političko i ekonomsko previranje. Koliko će ono biti, teško je procijeniti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.