State Department: U Hrvatskoj cvjeta prostitucija i trgovina ljudima

AMERIČKI State Department objavio je danas svoje godišnje izvješće o trgovini ljudima, u kojem je Hrvatska apostrofirana kao jedna od zemalja u kojoj trafficking cvjeta. State Department Hrvatsku je tako opisao kao pogodnu za izvor, tranzit i odredište trgovine ljudima, pretežno žena koje prisilno ulaze u prostituciju. "S hrvatskim ženama trguje se i unutar zemlje, a u Hrvatsku se prevoze i žene iz okolnih zemalja (Srbije i BiH) zbog seksualne eksploatacije", stoji u izvješću.

U ovom izvješću prvi se put Hrvatska spominje kao destinacija, dok je dosad uglavnom slovila kao tranzitna zemlja za trgovinu ljudima. State Department također je zabrinut trendom rastuće trgovine muškarcima koji se koriste za prisilni rad. No, najviše ipak brine prostitucija, a State Department posebno ističe sezonsku migraciju strankinja zbog prostitucije prema dalmatinskoj obali u turističkoj sezoni.

Iako Hrvatska vlada, prema mišljenju State Departmenta, zadovoljava osnovne standarde za suzbijanje trgovine ljudima, očito je da to nije dovoljno. Stoga je Hrvatska dobila preporuku da proširi svoje napore i pooštri kazne za trgovinu ljudima.

J.C.
Foto: Ilustracija

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.